“Egypte was er vroeg bij en overspoelde Europa met citrus”

"Het citrusseizoen is weer voorbij. Het begon goed en het geluk leek ons eerst toe te lachen: mooie opbrengsten, goede kwaliteit, er was vraag en ook de prijsverwachtingen zaten mee. Maar toen gebeurde weer wat we eigenlijk al jaren zien gebeuren: Egypte die de Europese markt binnenvalt met zijn late sinaasappelen en daarmee een geduchte concurrent vormt voor ons. Maar dit jaar was Egypte er vroeg bij, zo rond februari, en het overspoelde Europa met zijn volumes met prijzen waar wij niet tegen op kunnen wegens de lage productiekosten in het Noord-Afrikaanse land. Egypte heeft Spanje trouwens al voorbijgestoken qua opbrengst”, schrijft Manuel Altava, tweede vicevoorzitter van de Spaanse telersvereniging Asaja Sevilla, in Agrónoma, de landbouwkatern van de krant ABC.

"Dit heeft geleid tot een vertraging van de afzet en dus van de oogst. Het werd opeens moeilijker om akkoorden te sluiten of na te komen en om fruit van optimale kwaliteit af te leveren, wat uiteindelijk ook zijn weerslag zal hebben op de teelt van volgend seizoen."

“Maar toch is het geen jaar om van te huilen, maar om trots op te zijn, want als sector zijn we erin geslaagd twee seizoenen door te komen die ons zovele nieuwe problemen hebben gebracht bovenop de reeks uitdagingen waarvoor we het afgelopen decennium al werden gesteld”, schrijft Altava.

“Zo eindigen we dit seizoen met hetzelfde gevoel dat we al een tijdje hebben, maar nu is dat gevoel intenser dan ooit, namelijk dat van het einde van een tijdperk. Het wordt steeds duidelijker dat de dagen van de teler als zodanig geteld zijn. Of hij wordt ondernemer of hij valt uit de boot, want het wordt voor hem steeds moeilijker om te voldoen aan de steeds talrijker wordende eisen die hem geleidelijk aan het uitpersen zijn: het GLB wordt complexer en moeilijker na te komen; de retail gaat steeds strikter te werk op velerlei vlak; er is meer controle vanuit de overheid, wat ook van ons steeds meer tijd en energie vergt; de klanten worden steeds veeleisender; de productiekosten houden maar niet op te stijgen; het veranderende klimaat wordt elk jaar extremer en moeilijker te bestrijden. En elke dag lijkt het gezond verstand minder te zegevieren. Soms vallen de beslissingen die over onze hoofden worden genomen maar heel moeilijk te begrijpen.”

“Nu zitten we volop in de oogst van perzik en nectarine. Maar de dagen van deze gewassen aan de oevers van de Guadalquivir zijn ook stilaan uitgeteld, net zoals eertijds gebeurde met tabak of asperges. Ik herinner me nog goed de weekends, nu al zo’n 40 jaar geleden, dat ik samen met mijn vader met paard en kar bij het ochtendgloren al op weg was naar de boomgaard om het fruit te gaan plukken. Sindsdien is er veel veranderd en ik vermoed dat de haast die we hebben om vooruitgang te boeken op allerlei gebieden, en niet in het minst op technisch vlak, ons ook doet vergeten wat die authentieke manier van leven van vroeger inhield. Die lijkt nu wel heel ver weg achter ons te liggen en ik weet niet goed of het soms vooruitgang of achteruitgang is”, besluit Altava.

Bron: abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven