Minder hectares meloen, meer percelen watermeloen

(Water)meloenseizoen in Murcia met vertraging van start

De oogst van meloenen en watermeloenen is in de Spaanse regio Murcia van start gegaan met een vertraging van ongeveer zeven dagen als gevolg van het onstabiele weer dit voorjaar. Er werden vele regendagen geregistreerd in de lente en ook de temperaturen waren milder dan normaal.

"Hoewel de hoeveelheden nog steeds beperkt zijn, verwachten we vanaf week 25 op toerental te komen", zegt Laureano Montesinos, voorzitter van de afdeling Meloen en Watermeloen van de Vereniging van Telers en Exporteurs van Groenten en Fruit van de regio Murcia (Proexport). "We moeten de teelt nu wel goed opvolgen, omdat de velden er heel nat bijliggen na de laatste regenbuien."

"De weersomstandigheden lijken vooral van invloed te zijn geweest op de bloei, wat zijn weerslag zal hebben op de opbrengst. Ook de maatvoering zal zeker in het begin van het seizoen wat kleiner zijn, maar de kwaliteit van het fruit is geenszins aangetast," aldus de vertegenwoordiger van de sector.

Volgens gegevens van deze telersvereniging is het areaal meloenen (gele meloen, Galia, Cantaloupe en Charentais) met ongeveer 8% gedaald, terwijl dat van watermeloen met 9 à 10% is gestegen.

"Als we kijken naar het moment van oogsten, is de meest opvallende toename van het areaal te zien bij de late meloenen, aangezien dit het enige deel van het seizoen was dat de teler vorig jaar positieve resultaten heeft opgeleverd", legt Laureano Montesinos uit.

"Er is ook een afname van de afzet van meloenen bestemd voor de horeca, vanwege de onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt. De beslissingen over de aanplant moesten al aan het begin van het jaar worden genomen. Toen werden de teeltprogramma's vastgelegd, maar op dat moment wist men helemaal niet of en wanneer de horeca in de verschillende landen de draad weer zou kunnen oppakken", voegt hij eraan toe.

Het (water)meloenseizoen van Almería werd gekenmerkt door een lage vraag als gevolg van het slechte weer in de bestemmingslanden. De prijzen waren laag. "Met de vertraging van de oogst in Murcia en het nakende einde van Almería, zit er een aanbodtekort aan te komen. Het ziet er dus naar uit dat we het seizoen heel goed gaan inzetten, want de vraag zal waarschijnlijk groter zijn dan het aanbod en dat zorgt voor prijsstijgingen", zegt Laureano Montesinos.

De totale opbrengst bedroeg vorig seizoen meer dan 220.000 ton. Meloen moest 7% prijsgeven ten opzichte van het jaar daarvoor, terwijl watermeloen er 6% op vooruitging. "De cijfers voor dit jaar zullen afhangen van de gemiddelde opbrengsten. We weten dat er van sommige rassen minder hectares zijn, maar dit betekent niet direct dat er minder kilo's geëxporteerd zullen worden. Alles zal afhangen van de evolutie van de consumptie en van het weer hier en op bestemming", legt hij uit.

De belangrijkste exportbestemmingen voor de meloen en watermeloen uit Murcia bevinden zich in West-Europa en het Verenigd Koninkrijk. Daarna komen de Baltische landen, Oost-Europa, maar ook enkele nieuwe markten in derde landen, zoals Canada en de Verenigde Arabische Emiraten.

Voor meer informatie:
Proexport
Ronda Levante, 1 Entlo.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven