Vraag naar bramen gestimuleerd door groei blauwe bessenteelt

"Samen met andere telers creëren we een vallei vol blauwe bessen", vertelt Luan Swart, managing director van Blue Drop Berries in Lydenburg (Zuid-Afrika) op de Mpumalanga-escarpment, waar ze in 2017 een onafhankelijk blauwe bessenteeltbedrijf vestigden.
Ze zijn van september tot december op de markt.

Rechts: blauwe bessen met eucalyptus, uiterst waardevol als bijenvoer

Wat goed past is dat zijn zonen bijen houden, wat betekent dat er bijen beschikbaar zijn voor de bloei die volgende maand begint.

"We gebruiken heel weinig gewasbeschermingsmiddelen, omdat we vanaf het begin voor een andere aanpak hebben gekozen, een meer biologische aanpak. Gewasbeschermingsmiddelen werken op korte termijn, maar hebben gevolgen op lange termijn. We hebben vanaf het begin samengewerkt met een plantenfysioloog om na te gaan hoe we ons middelengebruik konden verminderen door de plant te versterken en door roofinsecten zoals lieveheersbeestjes te introduceren. Eén of twee keer per jaar is het nodig om te spuiten, maar dan doen we dat heel vroeg in de ochtend, voordat de bijen actief zijn."

Blauwe bessen in de Lydenburgvallei (foto's geleverd door Blue Drop Berries) )

Uitbreiding bramen
Vorig jaar legden ze 5 ha bramen aan als alternatief, nadat een klant uit het Midden-Oosten naast blauwe bessen ook bramen wilde. Hun eerste oogst zal dit jaar plaatsvinden van half november tot half december.

"De markt voor blauwe bessen groeit elk jaar en daarmee is ook de vraag naar bramen enorm toegenomen. Consumenten vinden het leuk om een mand zachtfruit te hebben staan, ze leren de bessen leren en elk jaar eten ze meer zachtfruit. Plotseling is de vraag naar bramen veel groter. Aardbeien betrekken we van andere telers om ons aanbod aan het Midden-Oosten compleet te maken."

Steeds vaker verpakken ze het zachtfruit niet op het bedrijf, maar versturen ze de bessen in bulkverpakkingen van 2 kg en 4 kg naar klanten in Europa.

Aanvankelijk werd al het fruit ingevlogen, wat handig was gezien de nabijheid van Johannesburg, maar de grote verschuiving van vorig jaar naar zeevracht heeft ertoe geleid dat het meeste fruit per vrachtwagen naar Kaapstad wordt verladen.

Luan merkt op dat er in het begin niet veel informatie over de zachtfruitteelt beschikbaar was, zodat ze eerst een jaar lang verschillende plantmethoden hebben uitgeprobeerd, met als voordeel dat ze zelf hebben kunnen leren wat in hun gebied het beste werkt.

Toen ze voor zichzelf begonnen, hebben zij gevestigde rassen zoals Legacy en Star geplant en hebben zij de potentiële valkuil van het planten van nieuwe en ongeteste rassen vermeden. In een jonge en dynamische sector, zoals die van de blauwe bessen, waar telers proberen voorop te lopen en terrein te winnen met nieuwe rassen, merkt hij op dat telers soms weinig tijd krijgen om nieuwe blauwe bessenrassen eerst uit te proberen voordat ze op grote schaal worden toegepast.
Luan heeft alle exportgerichte sectoren in Zuid-Afrika bestudeerd en er financiële modellen van opgesteld, waarbij duidelijk werd dat blauwe bessen het meest zouden kunnen opbrengen. De mate van controle die de hydrocultuur biedt, sprak hem aan.

"Elders in de wereld worden blauwe bessen geplant in de vollegrond, maar in Zuid-Afrika werkt dat gewoon niet. Daarom zijn al onze nieuwe aanplantingen in hydrocultuursystemen op substraat. Het gaat meer om de drainage van de grond dan om de pH. In Zuid-Afrika is in veel gebieden waar het klimaat geschikt is voor de blauwe bessenteelt het drainagevermogen van de grond niet voldoende vanwege een hoog kleigehalte."

Transformatie door JV's met bestaande telers
"Veel mensen nemen contact met ons op om te vragen hoe ze in de sector kunnen stappen, maar het opzetten van een teelt-eenheid voor blauwe bessen kost meer dan € 20 mln, dus zijn we gaan kijken naar een model waarmee investeerders in de sector kunnen stappen."

"Onze focus is tweeledig: we zijn financieel onafhankelijk, trekken andere vernieuwers aan en bewerkstelligen tegelijkertijd transformatie. De vestiging van nieuwe blauwe bessenteeltbedrijven vraagt om ervaren bedrijfsleiders. Joint ventures zijn een gemakkelijker vorm van uitbreiding door de bestaande grote telers die de sector al begrijpen. Voor ons creëert dat een kans, omdat we niet beperkt worden door royalty's en beschermde rassen."

Tegen het einde van het Zuid-Afrikaanse afzetseizoen vorig jaar verloren ze enkele containers met blauwe bessen door de nervositeit die was ontstaan door de juridische schermutselingen tussen andere exporterende groepen en hun telers, wat een impact had op hen als onafhankelijken. "Vorig jaar bezweek de lokale markt onder de hoeveelheden blauwe bessen die niet konden worden geëxporteerd en kwamen ook enkele tekortkomingen in de lokale koelketen voor blauwe bessen aan het licht," vertelt Luan.

"Er is veel positiviteit in de blauwe bessensector", benadrukt hij; de sector biedt nog steeds een gedekt rendement op een beperkt areaal dat weinig andere gewassen kunnen bieden.

Voor meer informatie:
Luan Swart
Blue Drop Berries
+27 84 513 7897
admin@bluedropberries.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven