Blauwe bessenteelt verspreidt zich over zuidelijk Afrika

Voor het eerst in de geschiedenis van Namibiƫ is 100 ton blauwe bessen, geteeld langs de Okavango-rivier, geƫxporteerd door het Namibische bedrijf Mashare Berries Farming. Het fruit wordt via Transworld Cargo, een ander Namibisch bedrijf, verladen naar exportbestemmingen in Europa.

Mashare Berries Farming heeft in zijn eerste jaar de symbolische grens van 100 ton fruit overschreden. Sinds de eerste lading van 7 ton, via luchtvracht door Transworld Cargo naar Frankfurt, volgden ladingen naar de markten in Nederland, Duitsland, Spanje, Rusland en zelfs Hong Kong elkaar op.

Bij deze operatie is het meest complexe en uitdagende proces de koelketen. Het fruit moet worden geoogst en dan zo snel mogelijk naar de koeling worden gestuurd, idealiter in minder dan 2 uur.

De Namibische blauwe bessen worden per vliegtuig verladen en komen in ongeveer 10 uur op de markten van bestemming aan, waarbij de temperatuur helemaal van de eerste koelruimte tot de groothandelaar op het noordelijk halfrond wordt gecontroleerd.

Zuid-Afrikaanse teelt
Elzette Schutte, manager van BerriesZA, heeft verklaard dat de prognoses van de Zuid-Afrikaanse sector voor 2022/2023 uitgaan van een opbrengst van 50.000 ton. Hiermee zou de Zuid-Afrikaanse sector in de top vijf van exporterende landen van blauwe bessen in de wereld komen. De Zuid-Afrikaanse telers zijn daarom op zoek naar klanten op de Aziatische markten om hun sector verder uit te breiden.

Bron: blueberriesconsulting.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven