Concurreren met marktaandeel Australië en Argentinië

Na 12 jaar onderhandelen eerste zending Zuid-Afrikaans citrus naar de Filipijnen verladen

Onlangs bezocht een afvaardiging van de Zuid-Afrikaanse Citrus Growers' Association (CGA) de haven van Durban om aanwezig te zijn bij de verlading van de eerste zending Zuid-Afrikaans citrus bestemd voor de Filipijnen. Deze historische gebeurtenis is het resultaat van twaalf jaar onderhandelingen tussen de twee landen, die uiteindelijk hebben geleid tot de ondertekening van een werkplan tussen het ministerie van Landbouw en het Filipijnse Bureau voor Gewassen en Industrie. 

Deze nieuwe markt vertegenwoordigt een jaarlijks exportpotentieel van 20.000 ton citrus, met een waarde van €1,2 mln. Daarnaast zal deze overeenkomst meer werkgelegenheid creëren nu veel banen verloren zijn gegaan vanwege de Covid-19-pandemie. 

"De toegang tot de Filipijnse markt komt in een periode dat de Zuid-Afrikaanse citrussector de komende drie tot vijf jaar een groei van nog eens 500.000 ton verwacht. Het uitbreiden naar nieuwe, overzeese markten is cruciaal als we overaanbod op onze bestaande markten willen voorkomen," zei Justin Chadwick CEO van CGA. 

"Als we kijken naar het huidige exportseizoen dan zullen easypeelers de opvallendste groei doormaken (+29% ten opzichte van vorig jaar). Binnen deze categorie wordt de groei van mandarijnen op 42% geraamd. Het is dan ook veelbelovend dat het citrus dat de Filipijnen importeren met name uit deze categorie bestaat. Tussen 2016 en 2018 importeerde het land meer dan 80.000 ton easypeelers op een totale citrusimport van 117.000 ton. 

"Tot nu toe zijn Argentinië en Australië de grootste leveranciers van mandarijnen van het zuidelijk halfrond aan de Filipijnen. We hopen echter dat onze lokale citrussector deze landen de komende jaren in zal weten te halen als grootste leverancier van easypeelers."

Het verkrijgen van toegang tot deze nieuwe markt is vooral te danken aan de nauwe samenwerking tussen de spelers uit de sector, waaronder de CGA, Citrus Research International (CRI), de Zuid-Afrikaanse ambassade in Manilla en het ministerie van Landbouw.

"We zijn blij dat de citrussector goed gepositioneerd blijft om een bijdrage te leveren aan het economische herstel van het land. Vorig jaar beleefde de sector een geweldig seizoen met een recordexport van 146 mln kartons en ook dit seizoen zullen er naar verwachting weer exportrecords worden gebroken."

"CGA zal met de regering samen blijven werken om toegang te verkrijgen tot andere belangrijke markten, zoals China, de VS, India, Japan, Vietnam en de EU, om zo haar steentje bij te dragen aan het creëren van werkgelegenheid en groei."

Voor meer informatie: 
CGA
+27 31 765 2514
info@cga.co.za 
www.cga.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven