Gerard van Loon, The Greenery Italia

"De populariteit van kleinfruit groeit sterk in Italië"

Tholen - Gerard van Loon is enkele jaren terug geëmigreerd naar Puglia in Italië om voor The Greenery Italia relaties op te bouwen met lokale telers, nieuwe rassen te promoten en de markt voor houtig kleinfruit in Italië te verkennen en te stimuleren. Italië behoort namelijk met zijn ruim 60 miljoen inwoners tot de landen in Europa die het minste zachtfruit consumeren per hoofd van de bevolking. Daarnaast ziet Gerard dat er ook vanuit Noord-Europa meer interesse komt voor de producten uit Puglia.

Rode bessen
Twee jaar geleden is hij in samenwerking met lokale telers voor het eerst begonnen met de teelt van rode bessen in Puglia. “Het was spannend, want het was de vraag of de rode bessen genoeg koude kregen in het Italiaanse klimaat. Om die reden is gekozen voor de Junifer plant, die heeft namelijk minder koude nodig om goed te kunnen groeien. Het gaat boven verwachting goed, dus we gaan ook wat uitbreiden. Deze week beginnen we met de oogst die er veelbelovend uitziet. Mooie, grote, ronde bessen”, zegt Gerard van Loon van The Greenery. De rode bessen gaan naar Nederland. Het voorjaar is erg koud geweest, dus de rode bessen uit Puglia zijn een stuk eerder en kunnen het gat in de markt in Nederland opvullen. 

Cumelo
Woensdag 2 juni zijn de eerste cumelo’s op transport gezet naar Nederland en deze week liggen de eerste cumelo’s onder andere weer in de schappen van de Jumbo. Dit jaar wordt voor het eerst ook geleverd aan Edeka in Duitsland. “We hebben vorig jaar een aantal succesvolle pilots gedaan, wat maakt dat we nu behoorlijk gaan opschalen naar Duitsland. Het areaal is opgeschaald en langzaam kijken we of we de populariteit van de cumelo kunnen vergroten, wat goed lukt”, zegt Gerard. 

Frambozen
“We zien in Puglia dat de vraag naar houtig kleinfruit begint te stijgen en daarmee ook de populariteit om het te telen. Er is met name de afgelopen twee jaar een uitbreiding te zien in de teelt van frambozen. The Greenery Italia werkt samen met een tweetal telers in Puglia die de Majestic Framboos van Plant Sciences telen. Dit jaar is er al flink opgeschaald en is het areaal verdubbeld en volgend jaar zal naar verwachting het areaal nog een keer verdubbeld worden”, zegt Gerard. 

“In Noord-Italië was er wel teelt van frambozen, bramen en bessen, maar ook in Midden- en Zuid-Italië komt er nu meer vraag naar houtig kleinfruit. De rol van de supermarkten wordt steeds groter. Blauwe bessen nemen toe in populariteit en krijgen een prominentere plek in supermarkten en daarmee stijgt ook de populariteit van ander houtig kleinfruit.”

Aardbeien
“Op dit moment telen we hier de Calinda van Fresh Forward. Men was hier gewend aan de Planasa rassen, maar de Calinda is qua smaak en houdbaarheid sterker als de rassen die hier in het verleden werden geteeld. Telers zijn hier over het algemeen een stuk conservatiever dan Nederlandse telers, maar toch krijgen telers hier ook meer interesse voor het kweken van nieuwe rassen”, zegt Gerard.

B&B
Naast het werk voor The Greenery Italia runt Gerard samen met zijn vrouw een Bed & Breakfast. Hij heeft afgelopen jaar in de coronaperiode zeker niet stilgezeten en 1000 wijnplanten besteld voor zijn eigen wijngaard bij de B&B. Daarnaast heeft hij samen met zijn zoon ook een klein bedrijfje opgericht 'Tesori di Puglia', wat 'Schatten van Puglia' betekent. “We hebben gezien dat er hier veel exclusieve streekproducten zijn waar ook in Nederland wel vraag naar is, dan moet je vooral denken aan wijnen, olijfolie en pasta’s”, besluit Gerard. 


De B&B van Gerard en zijn vrouw

Producten van Tesori di Puglia

Voor meer informatie:
Gerard van Loon
The Greenery Italia
+39 337 1284 404 
g.vanloon@thegreenery.com
www.tesoridipuglia.com
www.masseriacesarina.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven