Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste kistje gekocht door Jumbo/Jansen-Dongen voor Epilepsiefonds

Prijzen Frieslanders lopen op gedurende eerste vroege aardappelveiling Alvantho

Tholen - Het leek begin dit jaar een hele vroege veildag te worden voor de eerste vroege aardappelen van het eiland Tholen toen op 26 februari de eerste aardappelen bijna onder zomerse omstandigheden werden gepoot. Door het koude weer in april en met name mei werd die voorsprong snel weer ingehaald, maar dankzij de teelt onder plastic konden dinsdagmorgen 8 juni - een dag eerder nog dan vorig jaar - toch de eerste Alvantho's worden geveild.


David Hage

In verband met de huidige coronamaatregelen konden geïnteresseerde bezoekers de veiling via een livestream volgen. De vakpers was dit jaar wel weer welkom in de afmijnzaal in Sint-Annaland. Veilingdirecteur David Hage vertelde in zijn welkomsttoespraak hoe de zon van de afgelopen 10 dagen de vroege aardappelen goed heeft gedaan. "Het gewas staat er goed voor en de smaak is buutenheweun."

In zijn toespraak blikte David nog even terug op vorig jaar. "De coronapandemie had de samenleving in zijn greep en angst regeerde. En waar angst regeert gebeuren dingen altijd anders dan nodig is. De afzet op de tafelaardappelmarkt is goed door blijven lopen. De export is in het najaar 2020 en deze winter achtergebleven op voorgaande jaren. In april/mei is er toch nog vraag gekomen uit Zuid-Europese landen. De industrie had een afwachtende houding aangenomen en toen half december de lockdown van kracht werd ging de beursprijs en de termijnmarkt helemaal onderuit. Maar uiteindelijk toen medio april duidelijk werd dat de oogst 2021 wat vertraging op ging lopen kwam zowel de beursprijs als de termijnmarkt weer in beweging. In de slotfase komt de spanning dus toch nog terug."

"Verrassend is de juni 2022 notering. De berichtgeving over een krimp van het areaal voor 2021 in Nederland, maar ook in België, Duitsland en Frankrijk en daarbij een laat voorjaar hebben er toe bijgedragen dat deze notering al geruime tijd de 19 euro aantikt. Dit biedt perspectief kunnen we stellen. Maar voor de vroege oogst speelt er meer. Inmiddels is ook de horeca weer open en de consument kijkt uit naar nieuwe oogst. Een aantal retailers zijn inmiddels bezig de bakens te verzetten. Het streven is een jaarrond Nederlands product in de winkels te hebben. Een uitdaging die we met onze Alvantho-aardappelen graag aan gaan. We willen dan ook graag de inspanning leveren om de komende weken in de vraag te voorzien door het aanbieden van een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam geteeld product. We vertrouwen er dan op dat hiertegenover een reële prijs betaald gaat worden."

Traditiegetrouw werd het eerst kistje geveild voor het goede doel, dit jaar het Epilepsiefonds. Het eerste kistje - ook nog eens PlanetProof geteeld - bracht 1.750 euro op voor het goede doel. Johan Slager en inkoper Jose Jochems van Jansen-Dongen zorgden namens supermarktketen Jumbo voor de eerste druk op de knop en het bedrag zal door Jansen-Dongen worden verdubbeld en ook door Alvantho nog verder worden aangevuld.


Jose Jochems en Johan Slager bij het eerste kistje

Het aanbod bestond de eerste veildag uit 800 kisten Doré, 80 kisten Premiére, 950 kisten Frieslander, 80 kisten Nicola, 80 kisten Colomba, 80 kisten Alegria, 80 kisten Eigenheimer, 50 kisten Drielingen en 10 kisten Drielingen, in totaal 48 ton. Omdat de aardappelen van onder de koude grond nog even op zich laten wachten, zal het aanbod de komende twee weken nog niet overweldigend zijn. Ook de prijzen van de eerste aardappelen waren volgens aanwezige kopers tevredenstellend. Opvallend was dat de Frieslanders nog wat lager begonnen (76 cent), maar naarmate de veiling vorderde nog opliep naar 83 cent.

De prijzen waren als volgt:
Doré: 75-95 cent
Premiere: 73-75 cent
Frieslander: 76-83 cent
Nicola: 72-78 cent
Drielingen: 35-40 cent
Kriel: 80 cent
Colomba: 65-72 cent
Alegria: 64 cent

'Alvantho' is het gedeponeerde handelsmerk van de Veilingvereniging Sint-Annaland en staat voor de afkorting: 'Alles van Tholen.' Bij de veiling zijn 25 leden aangesloten. Van de totale aanvoer van zo’n 10.000 ton gaat ruim 50% via de veilingklok. Het overige deel vindt zijn weg via bemiddeling. De Alvantho-aardappelen dragen het erkende keurmerk Zeker Zeeuws Streekproduct.

Voor meer informatie:
David Hage
Alvantho
Langeweg 11
4697 ZG St. Annaland
+31 (0)166 652 450
veiling.sa@alvantho.nl     
www.alvantho.nl