Kersenteler Thijs van Overloop

"De laatste jaren is de vraag naar kersen enorm gestegen"

Tholen - Teler Thijs van Overloop uit het Zeeuwse Kattendijke verwacht een goed kersenseizoen, al zullen de kersen wat later dan gepland op de markt komen. “Bij Maatschappij van Overloop is de oogstraming ongeveer 85.000 kilo, maar die zal pas vanaf 23 of 24 juni geplukt kunnen worden, in plaats van de gebruikelijke norm van 10 juni, vanwege het weer. Vooral de vroege rassen zullen er heel goed uitkomen. Het zal wel echt een mooie oogst gaan worden. Door de vele zon zijn de kersen ook een stuk zoeter.”

“De vraag blijft in ieder geval wel goed, ik heb van handelaren gehoord dat we weinig Franse kersen op de markt hebben, vanwege de vorst daar. Er zijn nog wel Spaanse kersen, maar ze starten het liefst natuurlijk met die van Hollandse bodem. De laatste paar jaren is de vraag ook enorm gestegen, mede door Corona, we hebben toen veel omgezet.”

Naast zijn boomgaarden heeft Thijs een boerderijwinkel en fruitautomaten, waar hij zijn kersen en andere streekproducten verkoopt. “Mensen komen wel echt voor een goed product en leggen daar veel geld voor neer. Veel lokaal, maar je hebt ook liefhebbers die voor onze kersen hele afstanden afleggen. Maar daarnaast verkopen we ook wel aan de retail en de handel.”

Qua kersen teelt Thijs veel verschillende rassen. “We hebben Kordia, Regina’s, Karina’s, Lapins, Merchant en Bigarreau. De afzet regel ik samen met collegateler Johan Elenbaas. De afzet hebben we zo geregeld dat een flinke gedeelte naar de retail gaat als basis. Verder hebben we een aantal handelaren die zowel de lokale handel als de export bedienen. Daarnaast zetten we nog een gedeelte af via de automaten van de Zeeuwse Zonnekers en de eigen winkel. Als je opzegt bij de veiling moet je alles helemaal zelf gaan regelen, dan kun je niet zomaar een kratje overhandigen en er een vaste prijs voor krijgen. We zijn nu bezig met de laatste fase van het onderhandelen met de grote supermarkten, zoals Jumbo en Plus, 90 procent van onze kersen heeft namelijk al een bestemming.” Thijs is samen met Johan nog aan het bekijken waar de overige 10 procent heen kan gaan. “In ieder geval is iedereen welkom bij boerderijwinkel Puur.”

Voor meer informatie:
Thijs van Overloop
Maatschap van Overloop
Plasweg 2
4474 NM Kattendijke
+31 (0)629037976
thijsvanoverloop@hotmail.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven