Na Andalusië en Murcia verlegt het rooien zich naar Albacete

Kwaliteit aardappelen uit Castilla y León is goed dit seizoen

Het aardappelareaal in het Spaanse gewest Castilla y León wordt geraamd op 17.331 hectare, zo blijkt uit gegevens van de plaatselijke overheid. Dat is 1.041 hectare of 5,6% minder dan vorig jaar, toen er ook al een daling van 4% werd opgetekend tegenover 2019. “Maar”, zo zegt Yolanda Medina, voorzitster van de Interprofessionele Organisatie van de Aardappel (Oipacyl), “de daling is wel minder sterk dan eind vorig seizoen werd verwacht.” 

Medina benadrukt de rol van de weersomstandigheden tijdens het poten. Een eerste blok percelen kwam aan de beurt in de laatste drie weken van maart, vooral in de provincies Zamora, Salamanca en Valladolid. “De temperaturen waren op dat moment zeer geschikt voor het poten van aardappelen en ook de grond kon goed bewerkt worden, in tegenstelling tot vorige lente.” In april begon het dan te regenen zodat de voortzetting van de werkzaamheden moest wachten tot na de 20e april. Zo duurde het poten in het gewest uiteindelijk tot half mei.

De gewassen zien er momenteel krachtig en gezond uit in Castilla y León. De kwaliteit is goed en de knolvorming is uniform. “Toch zitten we nu in een delicate periode met een opeenvolging van onweersbuien. Het zou eigenlijk wenselijk zijn de planten te behandelen tegen meeldauw,” vertelt Medina.

Buitenlandse markten laten het afweten
Het Spaanse seizoen begint traditioneel in Andalusië en de regio Murcia. Andalusië moest het met lagere opbrengsten doen dan in andere jaren, terwijl de oogst in Cartagena, in de regio Murcia, in lijn lag met die van vorig jaar.

Yolanda wijst erop dat het probleem voor de telers en handelaars uit Zuid-Spanje zich voorlopig heeft gesteld in de export. De zendingen naar het buitenland zijn afgenomen en vele tonnen aardappelen liggen er nu opgeslagen in de koelkamers in afwachting van beweging op de markt.

Albacete is het eerstvolgende gebied dat zijn aardappelen uit de grond gaat halen. Het teeltareaal is er nauwelijks gewijzigd en de kwaliteit van de knollen ziet er goed uit. Yolanda Medina wijst erop dat de oogst in Albacete nu al drie jaar samenvalt met die van de vroegste gebieden van Castilla y León. Daarom zegt ze dat de komende drie weken cruciaal worden en dat er na een grondige analyse van de situatie beslissingen zullen moeten worden genomen. Alles wijst er echter al op dat het rooien in Albacete iets vervroegd zal moeten worden.

En dan wordt vooral gekeken naar de eerste pootfase tijdens de laatste drie weken van maart in Castilla y León. "Er zijn geen kwaliteitsproblemen, maar we zullen het rooien moeten zien te spreiden, zeker in het begin, of we zullen te maken krijgen met een overaanbod, zoals al zo vaak is gebeurd."

Bron: campocyl.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven