Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Het Spaanse La Unió vraagt de EU om strenge audits inzake gewasbeschermingsmiddelen

Turkse en Egyptische AGF-zendingen met te hoge MRL's en verboden stoffen stapelen zich op

De Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors brengt het grote aantal afwijzingen van groenten en fruit afkomstig uit Turkije en Egypte onder de aandacht na de veelvuldige detecties van residuen van gewasbeschermingsmiddelen die in de EU verboden zijn. De onderscheppingen blijven stijgen en met het einde van de eerste jaarhelft in zicht komen ze tot nu toe al uit op een totaal van 166 voor beide landen samen. Daarom dringt de organisatie er bij de Europese Unie op aan om strenge audits en speciale toezichtplannen uit te voeren.

Afgelopen mei onthulden de waarschuwingen van de Europese voedselwaakhond RASFF dat de toestand zorgwekkend is. In één enkele maand tijd waren er in totaal 72 afwijzingen van zendingen uit Turkije - vooral via Bulgarije - en 12 uit Egypte vanwege de detectie van in de EU verboden werkzame stoffen zoals chloorpyrifos, methylchloorpyrifos of prochloraz, of vanwege de overschrijding van de MRL’s.

De werkelijke aantallen liggen zonder twijfel veel hoger, aangezien de Europese Commissie alleen steekproefsgewijze inspecties uitvoert op producten uit Egypte, zowel aan de grensovergangen als op de verkooppunten, en bij de import uit Turkije slechts 5% van de partijen mandarijnen en 10% van de sinaasappelen aan een onderzoek onderwerpt.

La Unió heeft de afgelopen dagen ook ontdekt dat enkele Valenciaanse handelsbedrijven sinaasappelen uit Egypte heretiketteren als Spaans product. De organisatie heeft het gewestelijke ministerie van Landbouw hiervan al op de hoogte gebracht en nu is het wachten op de resultaten van het onderzoek van het ministerie.

Ondanks deze gegevens heeft de Europese Commissie de Egyptische sinaasappelen nog niet opgenomen in de lijst van voedingsmiddelen en landen onderworpen aan speciaal toezicht waarvan het elke zes maanden een update publiceert. Ook is het minimale inspectiepercentage voor partijen uit Turkije nog niet verhoogd en blijft het volgens La Unió op een belachelijk laag cijfer steken voor mandarijnen en sinaasappelen. De telersvereniging vraagt de Europese Commissie de minimale inspectiepercentages te verhogen voor elk land met een hoge mate aan afwijzingen wegens detectie van verboden stoffen of plaagorganismen. "Het gebrek aan controle op de import van fruit uit derde landen kan immers een ernstig gevaar vormen voor het binnendringen van schadelijke organismen in de Europese citrusteelt.”

La Unió begrijpt niet hoe in de Europese Unie geteelde producten moeten voldoen aan zeer strenge eisen en zich moeten aanpassen aan de normen van de “Van boer tot bord"-strategie, terwijl de eigen inspectiediensten steeds meer partijen fruit uit derde landen moeten afwijzen.

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors
launio@launio.org
www.launio.org

Publicatiedatum: