Apulisch kersenseizoen van start met Ferrovia kersen

Het kersenseizoen in Apulië heeft zijn hoogtepunt bereikt. De prijzen blijven stabiel, maar de Europese concurrentie lijkt reden tot bezorgdheid te geven. “De kersen onderscheiden zich door hun uitstekende geur en smaak. Omdat het echter een overvloedige vruchtzetting heeft gehad, zijn de hoeveelheden op de planten aanzienlijk, waardoor de grootte er onder lijdt”, zegt Saverio Di Palma, eigenaar van het Apulische bedrijf Di Palma Donato & Figli, een ondernemer die gespecialiseerd is in de teelt en afzet van kersen en druiven.

“Naast dit probleem is er ook druk van andere teeltgebieden. Op de markten vinden we namelijk naast Italiaanse kersen ook Spaanse, Turkse en binnenkort zelfs Griekse. Er is dus een overlapping die, bij gebrek aan ongunstige weersomstandigheden, heeft geleid tot een overschot, met een daling van de afzetprijzen als gevolg.”

“Momenteel verwerken we dagelijks meer dan 250 ton kersen en dit zijn hoeveelheden die constant zullen blijven voor ten minste de komende 3 weken. Wij leveren aan markten en de detailhandel in Italië en in heel Europa. We zien ook een groeiende belangstelling van Arabische en Aziatische kopers, die geïnteresseerd zijn in de smaak, de hoge hardheid en het suikergehalte van het ras Ferrovia. Dankzij de technologieën van Unitec kunnen wij de kersen niet alleen op basis van hun grootte, maar ook op basis van hun kleur onderscheiden, zodat wij een gewas kunnen aanbieden dat aan de specifieke kwaliteitseisen van elke afzonderlijke klant voldoet”, zegt Di Palma.

“Wat de verpakking betreft, is de nieuwigheid van het seizoen 2021 een punnet van Social Plastic, een project dat werd ontwikkeld in samenwerking met Carton Pack en Idem Design. Deze punnets zijn beschikbaar in formaten van 250 en 500 gram en volgens ons zijn deze geschikt om het product te versterken, met bijzondere aandacht voor het ethisch-sociale thema. Het is een verpakking die aansluit bij de problemen die momenteel spelen rond milieuverontreiniging.”

“Het huidige seizoen is zeker moeilijk en wordt nog gecompliceerder door de kosten van de grondstoffen. Er zijn stijgingen geweest van 30 tot 50%, kosten die commerciële bedrijven moeten dragen en die vaak zwaar op de bedrijfsbegrotingen drukken. Toch is er ook een positieve kant aan deze situatie. De gewassen uit Apulië behoren tot die waaraan de nationale en internationale markten de voorkeur geven. Vandaar het idee om, in samenwerking met een van de belangrijkste kwekers ter wereld, kersenrassen te selecteren die weinig kou nodig hebben, vroeg rijpen, groot van formaat zijn en knapperig zijn. Dit heeft niet alleen betrekking op vroege, maar ook op late rassen. Wij zijn begonnen met een investering om de afzetkalender verder uit te breiden, met plantbedekkingssystemen die het mogelijk maken het hoofd te bieden aan de huidige klimatologische veranderingen”, besluit Di Palma.

Voor meer informatie:
Saverio Di Palma 
Di Palma Donato & Figli Srl
Via delle More snc
70014 Conversano (BA) - Italië
+39 804954605
+39 335 78447803 (Saverio)
dipsrl@dipalma.it
www.dipalma.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven