“Met 110 hectare vroege druiven, bijna allemaal pitloze rassen, zijn wij de eersten die op het toneel komen met een product van Europese teelt”, zegt Angelo Brunetti van Casa Grazia uit het Siciliaanse Gela. Hij houdt zich al tien jaar bezig met het zoeken naar de beste pitloze druiven met een uitmuntende smaak.
Angelo (Gino) Brunetti
“Wij wilden ons specialiseren in druiven die tot het hoge segment behoren om de markten en klantensegmenten te onderscheppen die een exclusief gewas zoeken waarmee aan de behoeften van de meest selectieve consumenten kan worden voldaan. Het gaat om de meest prestigieuze bestemmingen ter wereld zoals Doha in Qatar, Abu Dhabi, Dubai, Scandinavië en vele andere niche-retailers in de rest van Europa. We exporteren ook naar Canada en zo'n beetje overal waar vraag is naar deze druiven.”
“De buitengewone vroegheid van onze druiven is te danken aan het bijzondere microklimaat van het gebied waar onze teelten zich bevinden. Wij zijn zeer dicht bij de zee gesitueerd en dicht bij het meer van Biviere, een natuurlijk zoutwaterreservoir dat rijk is aan biodiversiteit. In dit gebied ontmoeten de zachte winden en de zeewind de warme en droge luchtstromen van het Siciliaanse achterland, waardoor een zeer bijzonder microklimaat ontstaat dat gunstig is voor de teelt van druiven.”
“Ons commercieel venster ligt gewoonlijk tussen de Egyptische druiven en die van de gespecialiseerde gebieden in Zuid-Europa, waarop wij enkele weken kunnen vooruitlopen. Omdat dit jaar de Egyptische oogsten iets vroeger eindigden en die van Italië en Spanje vertraging opliepen, hebben wij kunnen profiteren van een langere, exclusieve marktpositie. Bovendien zijn onze druiven bestemd voor een nichemarkt, gekenmerkt door een buitengewone kwaliteit, en dit jaar lag de brixgraad tussen 16-18°. Bovendien hebben we ook het voedselveiligheidscertificaat verkregen en hebben we oog voor elk detail.”
“Het voordeel van een zeer gespecialiseerd en gestructureerd bedrijf als het onze is dat wij hooggekwalificeerd personeel in dienst hebben, dat wij zelf opleiden. Hierdoor hebben wij de gevolgen van de pandemie op het gebied van personeel nauwelijks gevoeld. Bovendien hadden wij een voorraad van de nodige grondstoffen aangelegd, waardoor wij beschermd waren tegen het huidige tekort en de daaruit voortvloeiende prijsstijgingen. Wij zijn ervan overtuigd dat alles binnenkort zal terugkeren naar een normaal niveau naarmate de gevolgen van het coronavirus worden afgezwakt.”
Het bedrijf houdt vast aan telerorganisatie Opens, dat is opgericht in 2019 met als doel het aanbod van de teelten van zijn leden te versterken, te verbeteren en te concentreren. De organisatie is opgericht om de afzet van druiven, maar ook citrus, groenten en kruiden, te bundelen en te bevorderen met het oog op een internationale afzetstrategie. Hoewel de telersorganisatie pas onlangs is opgericht, kan het rekenen op de ervaring van zijn leden, die al tientallen jaren actief zijn in de AGF-sector.
Voor meer informatie:
OP Opens
+39 0933 29779
info@opopens.it
www.opopens.it