Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verwachtingen voor volgend appelseizoen zien er tot nu toe goed uit

Er zijn nog grote hoeveelheden bewaarappelen in Polen

De vraag naar Poolse appelen neemt wat af, hoewel er nog meer dan genoeg appelen beschikbaar zijn. Hoewel het seizoen voor Gala appelen is afgelopen, zijn andere variëteiten ruim voorradig. Omdat de telers proberen al hun appelen af te zetten voordat het nieuwe seizoen begint, zijn de prijzen enigszins gedaald.

Sommige Poolse appelexporteurs zijn zo laat in het seizoen nog goed bezig. Volgens Jakub Krawczyk, exportmanager voor Appolonia, is de vraag wat vertraagd, maar zijn er nog steeds grote hoeveelheden Poolse appelen beschikbaar. "De vraag naar appelen is wat afgenomen, wat rond deze tijd van het jaar te verwachten is. Een van de belangrijkste redenen voor de verminderde vraag is het feit dat het eerste zachtfruit en de eerste zomergroenten zijn verschenen. Er is echter nog steeds veel vraag in de regio's die dit jaar een lagere appelopbrengst hadden, zoals het westen en zuiden van Europa. In Polen zijn nog grote hoeveelheden appelen in bewaring en de meeste telers doen hun uiterste best om al hun producten af te zetten. Zoals het er nu uitziet, zullen juli en misschien zelfs augustus nog handelsmaanden worden. Voor ons als bedrijf voorspellen we geen problemen met leveringen voor deze laatste maanden van het seizoen."

Krawczyk stelt dat de prijzen iets zijn gedaald, vooral voor appelen van mindere kwaliteit: "Qua variëteit hebben we op dit moment vooral Red Jonaprince, Golden, Idared, Gloster en Jonagold beschikbaar. Er zijn ook enkele partijen Ligol, Champion en Red Chief, maar deze variëteiten zullen binnenkort op zijn. Gala is helemaal op. De exportprijzen zijn gedaald, omdat er nu meer appelen beschikbaar zijn en niet alle telers een plaats hebben waar zij hun product kunnen afzetten, zodat zij ermee hebben ingestemd de appelen tegen een iets lagere prijs te verkopen. Natuurlijk hangt de prijs af van de kwaliteit, dus voor appelen van betere kwaliteit betalen de mensen nog steeds een hogere prijs. Op dit moment zien we echter nogal wat appelen die bijvoorbeeld hagel hebben moeten verduren en de prijs voor deze appelen ligt uiteraard lager."

Als hij de appelbomen voor volgend seizoen bekijkt, vindt Krawczyk dat ze tot nu toe een ramp hebben weten te vermijden en als het weer het toelaat, zouden de hoeveelheden bij de volgende oogst behoorlijk hoog kunnen zijn. "Als we naar het vorige seizoen kijken, lijkt het er nu op dat er geen problemen waren met lagere temperaturen. Dit betekent dat er volgend seizoen goede hoeveelheden appelen zouden moeten zijn. We hebben nog een paar maanden voordat de nieuwe oogst begint, dus we zullen moeten afwachten hoe het weer zich ontwikkelt. Het grootste probleem dat we kunnen tegenkomen, is hagel in de komende weken, dus laten we hopen dat we bespaard blijven van dat soort weersomstandigheden."

Voor meer informatie:
Jakub Krawczyk
Appolonia
+48 785 342 930
jakub.krawczyk@appolonia.pl 
www.appolonia.pl 

Publicatiedatum: