Steeds meer Zuid-Afrikaans citrus naar VS

Zuid-Afrika is 's werelds op één na grootste exporteur van citrus, na Spanje. Een klein percentage van de totale teelt en alleen premium fruit wordt verladen naar de Verenigde Staten vanuit de regio's West-Kaap en Noord-Kaap. Suhanra Conradie, CEO van Summer Citrus from South Africa: "De verladingen naar de VS kwamen dit seizoen traag op gang, maar zijn nu aangetrokken. Het fruit zal vanaf begin juni in kleine hoeveelheden aankomen."

Na het seizoen te zijn begonnen met kleinere ladingen, zullen Cold Stream, het eerste schip met conventioneel fruit, en MSC Jeanne (containers) rond de derde week van juni aankomen in Philadelphia. De eerste ladingen bevatten voornamelijk clementines, maar de eerste Navels werden al op de Cold Stream geladen. Na de clementines en de Navels zal de oogst van mandarijnen van start gaan. Het oogstseizoen van Star Ruby grapefruit is ook langzaam op gang gekomen en de volumes nemen toe.


Areaaluitbreiding easypeelers
De categorie easypeelers is de snelst groeiende citruscategorie voor Zuid-Afrika, doordat extra aanplant in bloei is gekomen. Conradie: "Als gevolg van de toegenomen teelt zullen de verladingen van easypeelers naar de VS dit seizoen toenemen." De sinaasappelladingen kunnen gelijk blijven of licht dalen, afhankelijk van de oogst. "We moeten niet vergeten dat we werken met een bederfelijk product en dat we overgeleverd zijn aan de natuur, dus het is moeilijk om prognoses te maken. In totaal zullen de citrusladingen naar de VS dit seizoen echter toenemen, hoogstwaarschijnlijk met zo'n 5 tot 7%." Dit is in overeenstemming met de marktvraag van de afgelopen jaren, die een stijgende tendens vertonen. "Vorig jaar noteerden we een uitzonderlijke piek, maar op basis van de toegenomen groei die we in de jaren daarvoor hebben gezien, kunnen we gerust stellen dat het aanbod is gegroeid."

Cold Stream, het eerste schip naar Philadelphia, met geschatte aankomstdatum 23 juni  

Logistieke partners op lange termijn
"De wereldwijde aanbodketen zal de rest van het seizoen onder druk blijven staan. Maar we hebben een goede groep telers, exporteurs, importeurs en dienstverleners die zich met volle kracht richten op het uitvoeren van het programma." Summer Citrus from South Africa heeft veel energie gestoken in de planning en deze informatie is gedeeld met de sector. "Indien nodig, passen we na onze wekelijkse operationele vergaderingen punten aan."

De Cold Stream, een zeehandelsschip, is al lange tijd partner van de organisatie. Naast havens in beide hemisferen zijn FPT Group (operator in Kaapstad) en Holt Logistics (operator in de haven van Philadelphia), evenals groepen in beide landen, een belangrijk onderdeel van het succes van Zuid-Afrika's meer dan 20 jaar durende scheepvaart van citrus naar de Verenigde Staten. "Als gevolg van deze langetermijnpartnerschappen verwachten we ook dit seizoen weer wekelijkse aankomsten van onze speciale schepen in Philadelphia. Als alles goed gaat, zal het product in een zeer goed tempo doorkomen en bedienen we met trots 's werelds meest veeleisende markt, de VS."

Voor meer informatie:
Suhanra Conradie
Summer Citrus from South Africa
suhanra@summercitrus.com
www.summercitrus.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven