Citroenen verkommeren in Alicante vanwege lage prijs

De telersvereniging La Unió de Llauradors heeft het citroenseizoen in de provincie Alicante rampzalig genoemd. Ten opzichte van een normaal jaar is er voor ongeveer € 52 miljoen minder afgezet op de verschillende markten (€ 22 miljoen minder voor de Fino-citroen en
€ 30 miljoen minder voor Verna). De telers hebben hun inkomsten met 72% zien dalen wat de huidige afzet van Verna betreft en met 60% voor het Fino-ras eerder dit seizoen.

De Verna-citroen, het ras dat momenteel wordt geoogst, is er niet in geslaagd het seizoen recht te trekken en de toestand is er zelfs nog op achteruit gegaan. De belangrijkste factoren voor het rampzalige verloop van het seizoen zijn de stijging van de oogst met 33% ten opzichte van voorgaand seizoen, vooral door de areaaluitbreiding van de laatste jaren, en de toename van de import van citroenen uit Turkije, Zuid-Afrika, Egypte en de Mercosur-landen.

Momenteel liggen de telersprijzen rond de € 0,20 per kilo en worden alleen de citroenen van betere kwaliteit geoogst. Men raamt dat ongeveer 40% van het fruit nog aan de bomen hangt. Dat is het gedeelte dat normaal gezien voor de citrusindustrie bestemd is, maar de afgelopen twee weken is er heel weinig interesse naar, omdat de handel de beperkte volumes die de industrie vraagt nu levert aan de hand van de citroenen die kwaliteitsverlies hebben opgelopen in de opslag. Grote hoeveelheden Verna-citroenen blijven achter in de bomen en sommige telers zijn al begonnen ze op de grond te gooien en te vernietigen.

Volgens de Interprofessionele Vereniging voor Citroen en Grapefruit (Ailimpo) is meer dan 25% van de Spaanse citroenoogst bestemd voor verwerking. Spanje is overigens de tweede grootste citroenverwerker ter wereld. Unió de Llauradors vraagt zich af of de handelsovereenkomsten die de Europese Unie met derde landen, zoals Zuid-Afrika of de Mercosur-landen, afsluit, niet leiden tot een geleidelijke ontmanteling van de Spaanse citrusverwerkende industrie en de versterking van de almachtige Braziliaanse industrie. Brazilië huisvest de drie grootste citrusverwerkende bedrijven ter wereld en de Braziliaanse industrie heeft al het voornemen aangekondigd om zich in Spanje te komen vestigen om zo de Europese markt te kunnen veroveren.

De telersvereniging vraagt de EU daarom geen enkele handelsovereenkomst te tekenen zonder eerst de gevolgen voor de plaatselijke economie ervan te bestuderen. Daarnaast wijst La Unió ook nog op de noodzaak van strikte protocollen om te vermijden dat plagen via de import de EU binnenkomen en eist het dat importfruit aan dezelfde productienormen voldoet als het Europese fruit.

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors
+34 963 530 036 (Spanje)
launio@launio.org
www.launio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven