Eerste Spaanse blauwe vijgen op de markt

Het blauwe vijgenseizoen is vorige week van start gegaan in Albatera en Elche, twee gemeenten in de provincie Alicante die de eer te beurt valt de vroegste teeltgebieden én meteen ook de belangrijkste leveranciers van blauwe vijgen te zijn in Spanje. Vorig jaar haalden de weersomstandigheden de opbrengst met zo’n 50 à 60% naar beneden, maar dit jaar komt de oogst weer op de gebruikelijke aantallen uit.

"Vorige week zijn we begonnen met beperkte volumes en hoge prijzen. Het gaat immers om de allereerste blauwe vijgen van het seizoen", zegt Teresa Agulló, manager van Alcudia Export-Fruit, een bedrijf uit Elche dat zich ook toelegt op de teelt en afzet van granaatappel en citroen. "Maar vanaf deze week hebben we al behoorlijke volumes voorhanden, zodat we van start konden gaan met de programma's die we met onze klanten hebben afgesproken. De prijzen zijn de afgelopen dagen ook wat gedaald, omdat er meer hoeveelheden op de markt komen, maar we denken toch wel dat ze het hele seizoen goed zullen blijven", voegt ze eraan toe.


Gebarsten blauwe vijgen voor de Spaanse markt; de barsten getuigen ervan dat de vijgen de hoogste brix heeft bereikt.

De Colar-variëteit is het meest aangeplante ras in Alicante. Het biedt de telers twee duidelijk onderscheiden oogsten: die van de blauwe vijg, van eind mei tot eind juni, en die van de tweede oogst, van half juli tot eind augustus. "De blauwe vijg is een unieke fruitsoort die ons toelaat de markten te betreden op een moment dat er van nergens anders concurrentie opdoemt. Het is vanaf half juli dat wij sterk concurreren met vijgen uit Turkije, vooral in onze tweede oogst", legt Teresa uit.

Volgens de manager van het bedrijf uit Alicante zijn de blauwe vijgen dit jaar van goede kwaliteit en hebben ze grote maten. Ze heeft er alle vertrouwen in dat de vraag zeker zal toenemen met het zomerse weer. "Noch in Spanje en nog minder in de rest van Europa is het tot voor kort mooi weer geweest, wat toch een voorwaarde is voor de consumptie van zomerfruit. En ook al zijn er hier en daar nog wat partijen vijgen uit Brazilië op de markten te vinden, ze vormen eigenlijk geen concurrentie voor ons."

"Anderzijds denk ik wel dat de coronacrisis en de impact ervan op de portemonnee van de mensen gevolgen kan hebben voor de vraag naar onze blauwe vijgen, die per slot van rekening geen goedkoop product zijn. Het is een exclusief en exotisch fruit dat ook wordt beschouwd als een delicatesse en een superfood vanwege zijn antioxiderende eigenschappen en energetische waarde. Maar de blauwe vijg wordt daardoor ook steeds populairder."


Gladde blauwe vijgen voor de export

Alcudia Export-Fruit levert ongeveer 40% van zijn blauwe vijgen en gewone vijgen aan groothandelsmarkten en supermarktketens in Spanje. De vijgen worden er gebarsten op de markt gebracht, want de barsten in de schil wijzen erop dat het fruit het optimale suikergehalte heeft bereikt. "Maar in andere landen dringt het voordeel van de barsten nog niet echt door. Daar geeft men de voorkeur aan vijgen met een volledig gladde schil", legt Teresa uit. De overige 60% wordt geëxporteerd naar landen als Frankrijk, Zwitserland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. "Een klein deel van de oogst wordt ook op het vliegtuig geladen richting Canada en Singapore, maar dit jaar wordt die verre export moeilijker vanwege het gebrek aan luchtvrachtcapaciteit en de hoge kosten van luchtvervoer", besluit Teresa.

Voor meer informatie:
Teresa Agulló
Alcudia Export-Fruit S.L
Ptda. Maitino, Pol. 2, 1-A
03295 Elche (Alicante) - Spanje
+34 96 663 43 04
info@alcudiaexportfruit.com 
www.alcudiaexportfruit.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven