Hien Potgieter - San Miguel, Zuid-Afrika

"We verwachten een uitdagend, maar vruchtbaar citrusjaar voor Zuid-Afrika"

Zuid-Afrika beleeft een uitstekend citrusjaar, evenals vorig jaar, toen San Miguel ondanks logistieke problemen, congestie in havens en een tekort aan containers haar citrusexport met 24% zag groeien. Deze factoren zullen waarschijnlijk ook dit seizoen nog een rol spelen volgens Hein Potgieter, Supply Chain Manager Zuid-Afrika bij San Miguel. 

Het fruit van San Miguel is afkomstig van de meer dan 1.000 hectare  eigen boomgaarden van het bedrijf in Oost-Kaap en van meer dan dertig strategische telers, waaronder zowel grote, middelgrote als kleine bedrijven in alle Zuid-Afrikaanse citrusteeltgebieden. Het fruit wordt verpakt in meer dan tien pakstations. 

De meest recente areaaluitbreiding bestaat uit clementines, Tango's en pitloze citroenen en zal eind 2023 productief worden. 

"Onze telers in de Gamtoos River Valley hebben uitstekend werk verricht in het beperken van de impact van de aanhoudende droogte in de regio," zo vertelt Hein. Het bedrijf verwacht een aanvoer tussen de 4.000 en 6.000 ton uit dit gebied. "Van wat we uit Gamtoos horen, kunnen we opmaken dat de maten er over het algemeen kleiner dan gemiddeld zijn. De telers bij wie wij inkopen, lijken hier echter minder last van te hebben."

De citrusboomgaarden van San Miguel in Oost-Kaap

“We zijn verheugd over de vooruitgang die onze partner, Thudana Citrus, sinds haar oprichting in 2018 heeft geboekt. Thudana Citrus werd door San Miguel als gemeenschappelijk eigendom opgericht, waarbij de 120 medewerkers samen met San Miguel en een derde partij investeerder aandeelhouder zijn. Alle partijen hebben een strategische invloed in de directie van het bedrijf. "Thudana Citrus heeft een uitstekend 2020 achter de rug als het gaat om opbrengsten en de mate van efficiëntie in de pakstations," merkt Hein op. 

Interessante groei in China en India
Het bedrijf verwacht een lichte toename van de aantallen sinaasappelen. De markt is momenteel goed. Op de belangrijkste markten, China, India, het Midden-Oosten en Europa, is de vraag volgens hem sterk. De sinaasappelexport zal in het begin met name gericht zijn op Azië, waar de vraag naar Zuid-Afrikaanse sinaasappelen goed is, gevolgd door het Europese vasteland.

"Vorig jaar maakten we een interessante groei mee in China dankzij JD.com, evenals in India, via onze partner IG International. In 2020 kunnen we Zuid-Afrikaanse sinaasappelen en Argentijnse citroenen onder het San Miguel-merk aan het e-commerce-platform JD.com leveren. We zijn van plan om dit seizoen onze samenwerking met deze grootste online retailer in China uit te breiden door nog grotere aantallen vers fruit te leveren."

Foto's: San Miguel, Zuid-Afrika

Vanuit Zuid-Afrika exporteert San Miguel haar producten voornamelijk naar Europa, Rusland en het Verre en Midden-Oosten. "Dit seizoen waren onze citroenen in eerste instantie gereserveerd voor het Midden-Oosten, maar nu staat de open markt onder druk, omdat het aanbod de vraag overtreft. We leveren onze zendingen nu aan retailprogramma's in Mediterraan Europa, Canada, het VK en Scandinavië."

Easypeelers vinden hun weg voornamelijk naar het VK, Midden-Oosten en Canada. Op deze markten wordt de kwaliteit van Zuid-Afrikaanse easypeelers erg gewaardeerd. De grootste markt voor Zuid-Afrikaanse grapefruit is China. 

"San Miguel richt zicht op een gezonde verhouding tussen retailprogramma's en groothandelsmarkten met als doel het spreiden van de aanvoer over diverse markten," zo legt Hein uit. Hij voegt eraan toe dat producten met lage MRL's en chemicaliënvrije verpakkingsalternatieven aan populariteit winnen. 

Verwerkende industrie
In Zuid-Afrika is San Miguel goed voor een derde van de lokale citroenen voor de verwerkende industrie. "San Miguel zal tussen de 300.000 en 320.000 ton verwerken, wat neerkomt op bijna 14% van de totale wereldwijde citroenverwerking. San Miguel heeft haar eigen verwerkingsfabriek in Argentinië en werkt samen met strategische partners in zowel Uruguay als Zuid-Afrika. Onze klanten zijn bedrijven uit de dranken-, levensmiddelen-, farmaceutische en parfumindustrie, waarmee we langdurige overeenkomsten hebben gesloten voor de levering van sappen, pulp, oliën en aroma's, die zij als natuurlijk ingrediënt in hun producten kunnen gebruiken."Hein vertelt verder dat het bedrijf ook citrus inkoopt in teeltgebieden buiten Zuid-Afrika, zoals Australië, om haar klanten gedurende een langere periode alternatieven te kunnen bieden.

"Bij San Miguel rekenen we op een geweldig seizoen, niet alleen in Zuid-Afrika maar ook in de andere regio's waar we actief zijn, zoals Peru, Uruguay en Argentinië. Onze voornaamste focus ligt op het versterken van onze langdurige banden met grote internationale retailers."

Voor meer informatie: 
Hein Potgieter
San Miguel South Africa
+27 41 517 2000
msaraceni@sanmiguelglobal.com
sanmiguelglobal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven