Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chinese perensector verwacht dit jaar een flinke oogst

Het vorige exportseizoen voor Chinese peren zit er bijna op en sommige van de vroegrijpe perenvariëteiten van het volgende seizoen zullen vanaf eind juni worden geoogst. De weersomstandigheden waren in de belangrijkste teeltgebieden uitstekend, zodat de Chinese perensector dit jaar een overvloedige oogst tegemoet ziet. Li Xixi, woordvoerster van Hebei Xionghan Agricultural Produce sprak onlangs over de huidige omstandigheden in de Chinese teeltgebieden en over de voorspellingen voor de exportmarkt.

"Het totale areaal van de perenplantages in Hebei is ongeveer even groot als vorig jaar. De bomen beginnen al vruchten te dragen. En de telers zijn druk bezig met het plaatsen van beschermende zakken rond de jonge peren. Als het weer in de komende weken onveranderd blijft, zal eind juni met de eerste oogst worden begonnen," aldus Li Xixi.

De afzet van peren van het vorige seizoen aan de retail is bijna voorbij. De exporteurs zijn over het algemeen al begonnen met de voorbereidingen voor het volgende seizoen. "Middelgrote tot grote leveranciers hebben hun opslag bijna volledig leeggehaald. Onder normale omstandigheden raakt de markt eind mei door zijn oude peren heen. Dit jaar echter hebben verschillende handelaars hun peren vroeger in het seizoen opgespaard, omdat de opbrengst terugliep en de pandemie uitbrak. Zij hebben nog peren in bewaring, maar de kwaliteit daarvan is slecht. Als deze peren begin juli nog niet uitverkocht zijn, dan zal dat een impact hebben op de prijs van verse peren."

"Onze klanten op overzeese markten vertellen ons dat Maleisië onlangs opnieuw in een lockdown is gegaan die de retail beïnvloedt. Het aantal handelaren op groothandelsmarkten in de Filipijnen en Vietnam is met ongeveer 70% gedaald. De leveringen zijn aanzienlijk vertraagd. Ook andere Aziatische markten hebben te lijden onder onmogelijke omstandigheden. Bovendien is er in veel landen sprake van een derde golf van Covid-19-gevallen. Al deze ontwikkelingen hebben geleid tot veranderingen in de consumptiepatronen. Op de binnenlandse markt is weliswaar veel seizoensfruit op de markt gekomen, maar is de vraag naar peren enigszins gedaald. Het aanbod is vertraagd. Bovendien heeft de uitbraak van Covid-19-gevallen in Guangzhou het aantal handelaren op groothandelsmarkten verminderd, wat een impact heeft op de detailhandel. Uiteindelijk zijn de omstandigheden de afgelopen maanden niet geweldig geweest, niet op de binnenlandse markt en niet op de overzeese markten."

Wat de scheepvaart betreft, is de transportprijs sinds oktober vorig jaar hoog. Reders van Europese rederijen waren terughoudend met het nemen van initiatief en vrachtruimte was moeilijk te vinden. Bovendien hebben veel schepen aanzienlijke vertraging opgelopen. In Oceanië en Zuid-Amerika stapelen de lege scheepscontainers zich op, wat congestie veroorzaakt en de handel vertraagt.

Gevraagd naar marktvoorspellingen voor de komende maanden, antwoordde Li: "Er zijn drie belangrijke elementen die bepalend zijn voor de retailvoorwaarden voor verse peren volgend seizoen. Ten eerste, het herstel van de pandemie en het aantal vaccinaties. Ten tweede, de schommelingen in de verladingskosten. En ten derde, de hoeveelheid peren die van het vorige seizoen is overgebleven. Maar hoe de situatie ook zal zijn, de prijs zal waarschijnlijk veel lager zijn dan vorig seizoen."

"Ik denk dat de vraag op de overzeese markt onzeker zal blijven en de exportprijs onstabiel, terwijl de wereld zich herstelt van de Covid-19 pandemie. En importfruit concurreert ook met binnenlands fruit. De mensen zijn voorzichtig over het nieuwe teelt- en het nieuwe afzetseizoen. Dit jaar zal de oogst waarschijnlijk overvloedig zijn. Ik denk dat we de productkwaliteit moeten handhaven en moeten streven naar een grotere marktinvloed. Ik hoop ook dat een groeiend aantal overzeese consumenten kennis zal maken met de heerlijke en unieke smaak van Chinese peren van topkwaliteit," besluit Li Xixi.

Voor meer informatie:
Li Xixi
Hebei Xionghan Agricultural Produce Co., Ltd.
+86 1750 3202 183
xixi.li@xgfreshproduce.com 

Publicatiedatum: