Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kersentelers uit Bari protesteren

Op social media circuleren beelden en video's van een kersenteler uit de Italiaanse regio Apulië die protesteert vanwege de aanzienlijke fluctuatie van de afzetprijzen.

Op 31 mei jl. in Casamassima (Bari), gooide een teler enkele dozen met kersen op straat en daarmee trok hij de aandacht van instellingen, politie en burgers.

De groothandelsprijzen die aan de telers voor elke geoogste kilo kersen worden betaald, liggen rond één euro. De prijs die de consument betaalt blijft daarentegen maar stijgen. Dit geldt met name voor de rassen Bigarreau en Giorgia.

“We krijgen zo weinig betaald voor onze kersen dat we niet eens de productiekosten kunnen dekken. Helaas verkeren wij in een situatie waarin wij niet weten of wij de kers moeten laten staan of deze commerciële behandeling moeten blijven aanvaarden”, zegt een teler uit de provincie Bari.

Het gebaar van de teler uit Casamassima is ingegeven door wanhoop, woede en, ten dele, ook door berusting. Waarschijnlijk is er meer samenwerking nodig, evenals een echt ingrijpen door de telersorganisaties.

Klik hier voor de volledige video, en hier voor een andere Facebook-video van een teler die, in plaats van te oogsten, er de voorkeur aan geeft de planten te schudden om het fruit te laten vallen.

Publicatiedatum: