Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik-Jan Thur, Marni Fruit:

"Vraag naar Spaanse kersen richt zich steeds meer op goede variëteiten, meloenen steeds meer een weekendartikel"

Tholen - Het Spaanse steenfruitseizoen begint momenteel op gang te komen. "Wij krijgen nu de eerste perziken binnen, einde van de week starten we met paraguayo's en begin volgende week krijgen we de eerste nectarines binnen. Ook zitten we alweer volop in de Spaanse kersen", vertelt Erik-Jan Thur van Marni Fruit.

Een beetje minder niet zo verkeerd
"Elders in Europa heeft het steenfruit behoorlijke vorstschade opgelopen en ook mijn Spaanse leveranciers verwachten een wat lagere opbrengst dan andere jaren. Nu is in onze handel een beetje minder vaak niet zo verkeerd. Dat houdt de vraag in het product en levert doorgaans ook een betere prijs op", vervolgt de importeur. "Waar je met meloenen ziet dat warm weer meteen voor een opleving van de markt ziet, is dat in de beginfase van het steenfruitseizoen minder het geval. Veel mensen krijgen in deze periode de zomer in hun bol en zijn op zoek naar wat nieuws. Ga je verder de zomer in, dan zie je vaak wel dat met zonnig weer de afzet een stuk vlotter verloopt.

"Met perziken zitten we nu hoofdzakelijk in de dikkere maten (26-28). Verkooprijzen voor 4 kg liggen voor de dikste maten rond de 7,50-8 euro, 6,50-7 euro voor de middelmaten en de kleinste maten rond de 6 euro. Bij de nectarines ligt dat over de hele linie net een euro hoger. De prijs van de paraguayo's ligt zo rond de 15-16 euro. Ook voor goede kersen wordt een nette prijs gemaakt", constateert Erik-Jan.

Stevige, donkere kersen
"Met name bij kersen zie je dat de vraag zich steeds meer concentreert op de goede variƫteiten, zoals Brooks en Santina. Aan de eerste kersen die zacht zijn en licht van kleur wordt steeds minder sjoege gegeven en de mensen gaan gelijk op zoek naar stevige, donkere kersen. Als je die in huis hebt, van goede kwaliteit en onder een goed merk, dan heb je gegarandeerd afzet."

De meloenenmarkt verloopt volgens Erik-Jan vooralsnog vrij dramatisch. "De prijs van watermeloenen is met het mooie weer opgeklommen naar een niveau van 50-60 cent, maar we komen van 35-40 cent af. Mijn ervaring is dat dit steeds meer een weekendartikel aan het worden is voor de impulsaankopen. Op donderdag en vrijdag komt de vraag en verkoop je een paar auto's, maar aan het begin van de week gaat het nog maar met palletjes tegelijk."

"Ook voor de Piel de Sapo-meloenen is momenteel moeilijk afzet te vinden. Gele meloenen zijn er nog niet zoveel en liggen op een aardig prijsniveau rond de 7-8 euro voor 9 kg. Het wachten is op de aankomsten vanuit Murcia de komende weken. Hetzelfde geldt voor Galia en Cantaloupe, die verkocht worden voor een prijs rond de 6-7 euro voor de goede maten."

Voor meer informatie:
Erik-Jan Thur
Marni Fruit 
Gebroken Meeldijk 52 
2991 VD Barendrecht 
+31 (0)180 697 996 
ej@marnifruit.nl      
www.marnifruit.nl