Spaanse regering vereenvoudigt procedures voor gewasbeschermingscertificaten

In Spanje heeft de ministerraad het Koninklijk Besluit goedgekeurd dat de regelgeving omvat omtrent het verkrijgen van een gewasbeschermingscertificaat voor de export van groenten, fruit en plantaardige producten. De bedoeling is de procedures te stroomlijnen.

De Spaanse export van planten en landbouwproducten van plantaardige oorsprong is goed voor 33% van de waarde van de uitvoer van de agrofood- en visserijsector als geheel en heeft dus een belangrijk aandeel in de Spaanse buitenlandse handel en economie in het algemeen. De export van deze producten is verder ook van groot belang voor de leefbaarheid van het Spaanse platteland vanwege de bijdrage die het levert aan het landbouwinkomen.

Het Koninklijk Besluit speelt in op de toenemende complexiteit van het certificeringsproces door de steeds striktere eisen van de bestemmingslanden op het gebied van gewasbeschermingskwesties.

Het Koninklijk Besluit bakent de competenties af van de verschillende actoren die betrokken zijn bij het proces ter verkrijging van een gewasbeschermingscertificaat, zoals onder meer de exporteurs zelf, de fytosanitaire diensten van de autonome gemeenschappen, de fytosanitaire inspectiediensten aan de grensovergangen en de erkende auditinstanties en laboratoria.

Bovendien maakt de nieuwe wetgeving het gebruik van de software-applicatie van CEXVEG mogelijk, wat een vooruitgang betekent op het vlak van integratie van telematicasystemen en beantwoordt aan de vraag van de sector naar het gebruik van dit soort media.

Het Koninklijk Besluit zal het werk van de exporteurs vereenvoudigen, aangezien de samenwerking tussen de verschillende fytosanitaire autoriteiten vlotter zal verlopen, zoals onder meer voor de uitreiking van pre-exportcertificaten of wederuitvoercertificaten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven