Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe 'supermarkt van de toekomst' heeft een kas op het dak

Hoe ziet het winkelcentrum van de toekomst eruit? Hoe bouw je op een duurzame manier? Volgens REWE is het antwoord een kas op het dak. Afgelopen vrijdag opende de Duitse retailreus haar eerste Green Farming pilotwinkel in Wiesbaden-Erbenheim.

Het is de eerste supermarkt met een dakkas in Europa en combineert retail met een basilicum- en viskwekerij. "Sinds 2009 hebben we al meer dan 200 Groene Gebouwen in Duitsland gebouwd. De nieuwe winkel met dakkas is de logische volgende stap voor ons," zegt Peter Maly, afdelingsdirecteur van REWE Group en verantwoordelijk voor REWE winkels in Duitsland.

Supermarkt en teeltlocatie
De Green Farming winkel is niet alleen een supermarkt, maar ook een teeltlocatie in het midden van de stad. "In de kas die wordt gerund door onze partner, ECF Farmsystems, worden jaarlijks 800.000 basilicumplanten geteeld in een aquaponic systeem, waarin de uitwerpselen van de vissen die we op dezelfde locatie kweken, worden gebruikt als meststof. Er worden geen pesticiden gebruikt in het proces," zegt Jürgen Scheider, voorzitter van de raad van bestuur van REWE Region Mitte. REWE is de op één na grootste supermarktketen van Duitsland.

"Onze visie is mensen te voorzien van duurzaam geteeld voedsel. Daarom ben ik blij dat we konden helpen bij het realiseren van de droom van een zelf-telende supermarkt, hier in Wiesbaden," voegt Nicolas Leschke toe, oprichter en algemeen directeur van ECF Farmsystems.

Het bedrijf creëerde een techniek om het houden van vissen te combineren met de teelt van bladgroente. "Baarzen en basilicum maken deel uit van twee grondstofbesparende cycli. De vissen bemesten de basilicum met hun uitwerpselen. Die maken op hun beurt het water van de vissen schoon, wat dan weer opnieuw gebruikt kan worden voor de vissen. Het gebruik van dit cyclus-systeem zorgt voor een voedselproductie met 90% minder watergebruik vergeleken met traditionele tuinbouw, omdat het water twee keer wordt gebruikt."

Basilicum lokaal geleverd
De basilicum is al beschikbaar bij de opening en zal ook geleverd worden aan 480 REWE winkels in Hesse en delen van Rijnland-Paltz. Elke week worden ter plekke ongeveer 14.000 potten basilicum plasticvrij verpakt en volgens het REWE team zorgt deze duurzame verpakking voor een besparing van 12 ton plastic per jaar.

Tegelijkertijd worden ongeveer 20.000 cichliden (bonte baarzen) geweekt in bassins, op ongeveer 230 vierkante meter. Dit gebeurt onder duurzame omstandigheden, en ze worden ter plekke verwerkt. Dit geeft ongeveer één ton vis per maand. Verwacht wordt dat de verkoop van vis eind 2021 zal beginnen.

ECF Farmsystems gebruikt ledlampen van Fluence voor de kruidenteelt. In hun eerder gebouwde urban farm ECF Farm Berlin hebben ze hiermee ervaring opgedaan. De producten van deze farm worden ook verkocht aan REWE. Andere projecten van het bedrijf zijn onder andere het plannen en bouwen van de dakkas ecco JÄGER in Bad Ragaz, Zwitserland, en de dakkas op Ferme Abattoir in België.

Bouwen en runnen
"Met Green Farming in Erbenheim komen we in een nieuwe generatie van groene winkels bij REWE," zegt Peter Maly. Het belangrijkste element van de supermarkt is hout: er is hier ongeveer 1.100 kubieke meter van deze hernieuwbare grondstof gebruikt. "Het inheemse coniferenhout slaat meer dan 700 ton CO2 op. Binnen 30 jaar staat er weer net zoveel en klopt de CO2 balans weer."

Kolommen van gestapeld hout zijn de ondersteuning voor de glazen dakkas en vormen een gewelfde structuur die tot in de winkel komt. Binnen kijken de klanten uit op een glazen atrium: de kas op het dak. "Er is een natuurlijke marktsfeer met veel daglicht gecreëerd," onthult Peter.

Veel daglicht kan worden gebruikt door het glas aan de oost- en westkant en het atrium. Verder zorgen intelligente koel- en verwarmingstechnologie, 100% groene elektriciteit en het gebruik van regenwater voor de kas, sanitaire faciliteiten en het schoonmaken van de winkel ervoor dat grondstoffen worden behouden.

Ook focust het assortiment op versheid met een grote groenten- en fruitafdeling met saladebuffet, veel regionale en biologische producten, en een glazen slagerij met een bezoekkeuken en vlees van boerderijen met veel aandacht voor dierenwelzijn. Voor de winkel kunnen lokale leveranciers hun producten aanbieden in speciale marktkraampjes.

"De nieuwe REWE winkel in Erbenheim is een mijlpaal in de ontwikkeling van moderne supermarkten. Ik ben heel blij en ook een beetje trots dat dit speciale project in onze regio is gerealiseerd", zegt Jürgen Scheider. "We zijn vooral trots op de vele verschillende producten afkomstig van meer dan 100 regionale en lokale leveranciers."

Publicatiedatum: