Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beperkte hoeveelheden Italiaanse abrikozen vanwege vorstschade

In de vlakte van Sibari, in de Italiaanse regio Calabrië, worden de eerste abrikozen geplukt. Maar de ongunstige weersomstandigheden, met de vorst in april hebben de oogst van de vroege rassen een flinke dreun gegeven. De hoop is dat het vanaf begin juni beter zal gaan met de rassen Tsunami, Pricia en Orange Rubis, waarvan de hoeveelheden zouden moeten toenemen. De markt zou stabiel moeten blijven aangezien de temperaturen en bijgevolg ook de consumptie stijgen.

“De vroege rassen lopen ten einde en dit jaar hebben ze ons louter teleurstelling gebracht. Dit komt door het slechte weer in april, dat heeft ertoe geleid dat de smaak niet goed is. Ik gebruik deze situatie om de nadruk te leggen op het feit dat er veel rassen op de markt zijn. Ik pleit ervoor om de invoering van nieuwe rassen te beperken. Het is nu zo dat telers, en ook de consumenten, worden geconfronteerd met rassen die vaak van slechte kwaliteit zijn”, zegt Natalino Gallo, voorzitter van telersorganisatie Agricor dat eigenaar is van het handelsmerk Gallo.

“Van de bloei tot de oogst gaan in sommige gevallen nauwelijks 30 dagen voorbij. Als het enige doel is op het seizoen te anticiperen en eerder en ondoeltreffend op de markten aanwezig te zijn, bestaat het gevaar dat het vertrouwen van de consument verloren gaat. Ook de latere rassen leiden hieronder, net als de teler en de consument.”

Volgens de voorzitter van de telerorganisatie waren de oude rassen in sommige opzichten beter, en werden ze vervangen door moderne rassen, die recenter werden aangeplant.

Voor het vervolg van het seizoen gaat het teeltbedrijf over op rassen zoals Tsunami en Pricia. Over een week is het de beurt aan Orange Rubis. “Dit zijn rassen met een Brix-waarde tussen 12 en 14, ze zijn geurig en smakelijk. Op dit moment zijn de hoeveelheden nog beperkt, maar vanaf begin juni verwachten wij dat dit toeneemt en zal de afzet harder gaan. Deze rassen zijn goed ingeburgerd, zowel in de teelt als in de handel, maar brengen vaak lagere prijzen op dan de supervroege rassen. En dit is niet goed voor de toeleveringsketen. De markt beloont een slechte vroege abrikoos meer dan een goede late.”

Over het algemeen is het abrikozenseizoen dit jaar weer gecompliceerd, met duidelijk kleinere hoeveelheden. “De hoeveelheden zijn ontoereikend, aangezien verschillende gebieden zijn getroffen door de vorst, en de schaarste op de markten is voelbaar. Zelfs onze belangrijkste concurrenten, zoals Spanje, hebben met dezelfde gevolgen van het slechte weer te kampen gehad, zodat de druk dit jaar minder aanwezig is.”

Agricor exporteert abrikozen naar Duitsland en Oostenrijk, voornamelijk biologische. “De feedback tot nu toe kan niet uitzonderlijk worden genoemd, maar ook niet negatief. Dit is vooral te wijten aan de beperkte hoeveelheden die momenteel beschikbaar zijn.”

Voor meer informatie:
www.gallofrutta.it 

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: