Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Egyptisch druivenseizoen is begonnen

"Veel vroege druivenrassen zijn al naar Europa verladen"

Het Egyptische druivenseizoen is van start gegaan en veel vroege rassen werden al naar de Europese markt verladen. Volgens één Egyptische exporteur is de vraag naar druiven sterk op de Afrikaanse markt. Hij voegt eraan toe dat de hogere prijzen voornamelijk het gevolg zijn van de gestegen transportkosten. 

Volgens Abdullah Tharwat, business development manager bij Pyramids Agricultural Investment, is het een belangrijk druivenseizoen, zowel lokaal als internationaal. "Momenteel is in Egypte het perziken- en druivenseizoen aan de gang. Beide zijn uitstekende Egyptische producten. In Egypte zullen moeders een fruitwinkel niet verlaten zonder druiven en perziken in te slaan. Het is een gewoonte in dit land. Dit jaar ging het druivenseizoen in Egypte eerder van start vanwege het goede weer. Bedrijven hebben al veel vroege druivenrassen naar de Europese markt verladen en bereiden zich nu voor op het seizoen van de rassen Sugraone, Flame en Melody. We zien dat de kwaliteit bij grote teeltbedrijven goed is, omdat ze veel aandacht besteden aan goede teeltpraktijken en post harvest-processen."

"Het seizoen begint altijd met iets hogere prijzen, maar na een week of drie komen ze doorgaans terug op het normale niveau. Dit jaar was de vraag naar druiven sterk op de Afrikaanse markt, maar de Europese markt blijft altijd de grootste markt voor Egyptische druiven, aangezien deze markt goed is voor meer dan 50% van de druivenexport van Egypte. Het Verre Oosten is eveneens een prima markt voor onze druiven, maar niet op dezelfde schaal als de Europese. Rusland en de Golfstaten nemen ook grote aantallen af, maar de prijzen schommelen nogal in deze regio's, waardoor de inkoop van druiven in deze landen riskanter is."

Het opschalen van de teelt verloopt in een traag maar constant tempo. "We meten onze druiven altijd in termen van kwaliteit in plaats van kwantiteit. Wanneer we kijken naar de toename van de aantallen druiven op nieuwe teeltbedrijven gedurende de vijf voorgaande jaren dan is deze relatief beperkt. Toch is er sprake van een voortdurende groei. Dit is te danken aan het technische gedeelte en de post harvest-behandeling van de druiven, die meer tijd vergen," legt Tharwat uit.

"De prijzen zijn gestegen maar dit komt niet door de prijs van de druiven zelf, maar is het gevolg van de hogere transportkosten."

"Alle bedrijven hopen dat er snel een einde zal komen aan de pandemie en lockdowns. Dit zou ook betekenen dat de horeca haar deuren weer kan openen. De lockdowns hadden hun weerslag op uien en aardappelen dus het heropenen van de horeca zou wel helpen," zegt Tharwat tot slot. 

Abdullah Tharwat
Pyramids Agricultural Investment Co.
+20 1005 027 256
Abdallah@pyramids-agriculture.com 
www.pyramids-agriculture.com 

Publicatiedatum: