Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dominicaanse Republiek: Plan voor betere toekomst voor bananenarbeiders

Een coalitie van Fairtrade, vakbonden, bananentelers en maatschappelijke organisaties heeft een nieuw plan opgesteld waardoor migrerende werknemers van Fairtrade gecertificeerde organisaties een wettelijke status kunnen krijgen en toegang krijgen tot dezelfde rechten die hun Dominicaanse collega's genieten.

Marike de Peña, manager van een Fairtrade gecertificeerde bananencoöperatie en voorzitter van het nationale Fairtrade netwerk van het land: "Dit is de eerste keer dat we als systeem van telers, werknemers en markten op een zeer transparante en verantwoordelijke manier werken aan een duurzame oplossing in het belang van de kwetsbare bevolkingsgroepen. De migrantensituatie in de Dominicaanse Republiek is al meer dan een eeuw een ingewikkelde kwestie, maar er zijn mogelijkheden voor verbetering."

Bananen zijn de belangrijkste exportgoederen van de Dominicaanse Republiek. De waarde van de in 2018 geëxporteerde bananen bedroeg € 214 mln, waarvan 60% tot 70% fairtrade was. In buurland Haïti is het echter een andere zaak. Gedreven door armoede en politieke onrust zijn Haïtianen, die al tientallen jaren geen identiteitsdocumenten of visa meer hebben, illegaal de grens overgestoken op zoek naar werk.

Minel Bellamy, een bananenarbeider en voorzitter van het Fairtrade Worker Network in de Dominicaanse Republiek: "Als Haïtiaanse migranten die in de Dominicaanse Republiek wonen, maken wij ons zorgen over de verlenging van de documenten die we via het legaliseringsplan hebben gekregen. Nu hebben de meesten van ons nog verlopen documenten, wat het moeilijk maakt om ons in het land te verplaatsen en onze rechten op te eisen en we hebben niet genoeg middelen om te betalen voor de vernieuwing, die zeer hoge kosten met zich meebrengt." Met de mogelijke uitvoering van het nieuwe plan zou hier verandering in kunnen gaan komen.

Bron: fairtrade.net
Foto: Dreamstime.com

Publicatiedatum: