Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Magdaline Kamau - Mofarm Exporters

Keniaanse telers schakelen over op Hass vanwege toegenomen Europese vraag

Kenia teelt het hele jaar door avocado's dankzij de gunstige weersomstandigheden. Er zijn drie hoofdvariëteiten, maar veel telers schakelen nu over op Hass om aan de Europese vraag te voldoen.

Magdaline Kamau van de Keniaanse avocadoteler en exporteur Mofarm Exporters: "We hebben drie belangrijke avocadovariëteiten: Hass, Fuerte en de lokale variëteit die gewoonlijk Jumbo wordt genoemd. Het Hass-seizoen begint half maart en loopt tot half september, terwijl de Fuerte iets eerder begint, in februari, en tot september loopt. De meeste telers schakelen over op de Hass-variëteit omdat de markt voor die variëteit in Europa toeneemt. De Jumbo-variëteit groeit het hele jaar door in verschillende delen van het land."

De jaarlijkse wereldwijde vraag naar avocado's neemt sneller toe dan de jaarlijkse wereldwijde teelt, wat resulteert in hogere prijzen op de wereldmarkt. Ondanks de prijsstijgingen blijft de vraag groeien.

Mofarm besteedt land uit om avocado's te telen, maar vanwege de grote vraag naar avocado's sluit het bedrijf ook contracten met kleinschalige telers en zelfhulpgroepen die zij trainen in het telen van goede kwaliteit fruit voor de export. Op deze manier kunnen ze hun klanten een goede hoeveelheid en kwaliteit leveren.

"Na het oogsten van de avocado's van onze teeltbedrijven of de gecontracteerde bedrijven, brengen we de producten naar ons opslagstation in Nairobi. Daar wordt het fruit in water gereinigd om alle vreemde stoffen en stof te verwijderen. Het fruit wordt dan gesorteerd in verschillende maten in onze avocado sorteermachine en verpakt in verschillende dozen volgens de specificaties van de klant. De producten worden vervolgens voorgekoeld in onze koelruimte bij een temperatuur van 5°C in afwachting van verlading."

Mofarm exporteert naar Europa, het Midden-Oosten en Afrikaanse landen

"De verschillende markten hebben diverse specificaties in maten en variëteiten: de Europese landen kopen biologische en conventionele Hass. Afrika en de landen in het Midden-Oosten geven de voorkeur aan Fuerte- en Jumbo-variëteiten. We werken eraan om ons ook op de Aziatische markten te wagen, zoals Singapore, Maleisië en Korea."

Magdaline vertelde dat de markt hard is getroffen door de pandemie. "De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten aan de grond gehouden en de enkele die nog actief zijn, rekenen te hoge verladingskosten. Sommige van onze klanten geven de voorkeur aan luchtvracht, maar zij aarzelen vanwege de hoge kosten en annuleren zelfs bestellingen totdat zij de verzendkosten kunnen betalen of totdat de normale situatie is hersteld.

"De specificaties van de Chinese markt zijn een beetje moeilijker. Op dit moment kan alleen diepgevroren avocado daarheen worden verladen, wat betekent dat wij onze koelinstallaties moeten verbeteren om aan de markt tegemoet te komen. We kijken er ook naar uit om te beginnen met de bewerking van avocado-olie om verspilling van afgekeurd fruit als gevolg van snijwonden en kneuzingen te voorkomen."

Voor meer informatie:
Magdaline Kamau
Mofarm Exporters
+254 722 263 781 
magdalina@mofarmexporters.com
mofarmexporters.com

Publicatiedatum: