"De prijzen voor Spaanse uien zijn ingestort"

Op de velden van Andalusië worden weer volop uien geoogst. De vroegste variëteiten hebben reeds plaatsgemaakt voor de Medio Grano uien, die dankzij hun dikkere schil en betere houdbaarheid geschikter zijn voor de export. Dit kan misschien van pas komen, want de huidige lage prijzen in Spanje verontrusten de sector toch wel.

“Begin april hebben we het seizoen afgetrapt met de oogst van de eerste vroege uien. Die waren vooral bestemd voor de binnenlandse markt en de telersprijs was toen nog goed. Maar toen we begonnen met de oogst van de Medio Grano uien, daalden de prijzen opeens zo sterk dat het soms niet meer de moeite loonde om de uien van het veld te halen. Sommige telers hebben ze dan ook gewoon moeten laten liggen”, zegt Ana López, verkoopdirecteur van het Andalusische bedrijf Cebollas Lolo.

De import van uien uit andere teeltlanden, voornamelijk Nieuw-Zeeland, Nederland en Frankrijk, zorgt voor een aanzienlijk aanbod op de Spaanse markt, terwijl de horeca, toch een belangrijk afzetkanaal voor de ui, het nog altijd moeilijk heeft. "Vele restaurants en hotels zijn weer open, maar er gelden nog steeds talrijke beperkingen, waardoor de vraag nog niet op niveau is", legt Ana uit.

“En toch zie ik een uitdaging die nog groter is voor de telers: het tekort aan handenarbeid. Dat is trouwens een probleem waar de hele AGF-sector mee te maken heeft. Het wordt elke dag moeilijker om de nodige arbeidskrachten te vinden”, vertelt de verkoopdirecteur.

Ook in de pakstations doet dit probleem zich gevoelen. Het is er bijna niet meer mogelijk om nog stabiele ploegen te organiseren die voor een seizoen lang min of meer ongewijzigd blijven.

Jaarrond aanbod
Het bedrijf uit Córdoba beheert de volledige productieketen en is jaarrond aan de slag met het verpakken, verkopen en leveren van Spaanse uien. "Cebollas Lolo zaait, oogst, sorteert, verpakt en distribueert eigen uien", merkt Ana op. "Onze teelt bevindt zich in de provincies Sevilla, Málaga en Córdoba, wat Andalusië betreft, en in Albacete en Ciudad Real, in de regio Castilla-La Mancha”.

De gele uienteelt in Andalusië en Castilla-La Mancha maakt jaarrond een continue aanvoer mogelijk van Spaanse uien. Om ook het hele jaar door te kunnen voldoen aan de programma’s die het afsluit met supermarkten en groothandelsmarkten, doet het bedrijf een beroep op import uit Peru voor zoete uien en uit Nederland voor rode uien. "We zijn nu ook net begonnen met de oogst van onze eigen zoete en rode uien. De kwaliteit is uitstekend en de middenmaten voeren de boventoon", zegt Ana López.

Cebollas Lolo legt zich ook toe op de afzet van geschilde ui. “Dit product leveren we vooral aan diepvries- of voedselverwerkende bedrijven die het gebruiken als ingrediënt voor soepen en gazpacho. Het is een zeer delicaat product waarvan de koelketen niet mag worden onderbroken. De productiekosten zijn hoog omwille van de benodigde handenarbeid en dat vertaalt zich dan ook in de verkoopprijs.”

Groei in de retail
Ondanks de complexe economische situatie, blijft Cebollas Lolo groeien. Vorig jaar werd een spectaculaire omzetstijging gerealiseerd van ongeveer 170% en heeft het bedrijf een mooie plaats veroverd binnen de Spaanse uiensector.

“Dit jaar verwachten we een omzetstijging van ongeveer 30%”, aldus de verkoopdirecteur. “Qua afzetmarkten gaan we door op de ingeslagen weg, maar we willen onze aanwezigheid in de supermarkten nog vergroten en daarvoor rekenen we vooral op de kwaliteit van onze uien als onderscheidend kenmerk.”

Voor meer informatie:
Ana López Páez
Grupo Lomo Verde
Pol. Ind. El Garrotal
C/ Naranja Castellana, 9
Palma del Río (Córdoba) - Spanje
+34 671445496
analopez@grupolomoverde.com 
www.grupolomoverde.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven