Seeka heeft het verpakken van de Hayward kiwi's afgerond en daarmee is de Australische oogst compleet. Dit is een uitdagend seizoen geweest, omdat de teams te kampen hadden met een tekort aan arbeidskrachten, backpackers en overzeese werknemers van de Pacific-eilanden die er gewoonweg niet zijn.
Het bedrijf verwierf de locatie in Bunbartha/Victoria in 2015 met 500 ha en is de grootste kiwifruitteler van Australië. Seeka CEO Michael Franks: "Het seizoen eindigde eerder dit jaar, normaal zou het tot in de eerste week van juni lopen. Dit is echter een geluk, want de Shepparton regio in Victoria heeft een lange en vroege periode van vorst meegemaakt. De aandacht gaat nu naar het managen van het seizoen voor alle variëteiten en terug de boomgaarden in. Het is een geweldig groeiseizoen geweest na een moeilijke lente wat de bestuiving betreft. De kwaliteit, de grootte, de droge stof en de smaak van het fruit waren uitstekend en de boomgaarden hebben tot de herfst regelmatig regen gehad. Meer recent is het droger geweest. Er is nog veel werk aan de winkel voor de teams in de winter."
De volumes zijn dit seizoen gemiddeld, maar de kwaliteit is uitstekend geweest, wat betere resultaten heeft opgeleverd. Seeka teelt alleen Hayward in commerciële hoeveelheden en doet proeven met nieuwe variëteiten in kiwi's en peren, waarbij de nieuwe Rico-peer een uitstekende nieuwe ontwikkeling is. Het bedrijf heeft ongeveer 70 nieuwe ha kiwi's en ongeveer 20 ha peren in ontwikkeling.
Het grootste deel van Seeka's fruit wordt in eigen land afgezet aan klanten in Australië. Een kleine hoeveelheid fruit wordt geëxporteerd naar Azië en Europa. De export is dit seizoen een echte uitdaging geweest.
Seeka heeft een aantal innovatieve nieuwe verpakkingen geïmplementeerd om plastic te verwijderen en een duurzamere CO2-voetafdruk te ontwikkelen. Er is een voorverpakte doos van een nieuwe vezel gebruikt in een 5-delig en 8-delig ontwerp. Deze innovatie is goed ontvangen door de markt en leverde het bedrijf talrijke positieve reacties van klanten op. Het bedrijf is van plan deze innovatie uit te breiden.
"Naast de innovatie op het gebied van perforeren, heeft Seeka ook een nieuwe sorteermachine geïnstalleerd. Voorheen werd al het fruit met de hand bewerkt en gesorteerd, de machine neemt het giswerk weg, versnelt en geeft onze klanten een consistent product. Op het moment waarop je denkt dat je niet veel meer kunt doen met een goed ontwikkeld product dan blijken we het toch weer verbeterd te hebben."
"Hoewel mechanisatie arbeidsbesparend is, gaat het ons niet om kostenbesparing. De realiteit is dat we gewoon niet genoeg mensen hebben. Ondanks het feit dat we meer betalen, hebben we nog steeds een schrijnend handentekort. Onze drang om te innoveren is evenzeer om het werk gedaan te krijgen als om de financiën eromheen. Maar onze klanten krijgen nog steeds een kwaliteitsproduct voor een goede prijs, geteeld en verpakt in Australië."
Voor meer informatie:
Michael Franks
Seeka
+64 21 356 516
michael.franks@seeka.co.nz
www.seeka.co.nz