Overzicht wereldmarkt paprika

Slechte weersomstandigheden hebben gevolgen voor de aanvoer van paprika's op veel markten over de gehele wereld. In Noord-Amerika werden de telers gehinderd door het slechte weer tijdens het teelt- en oogstseizoen, en door het gebrek aan pallets voor het vervoer. In Europa heeft de koude start van het voorjaar aanvankelijk de productie afgeremd, waardoor de prijzen aan het begin van het seizoen stegen, maar de koude heeft in veel landen ook de consumptie beperkt, waardoor de prijzen nu dalen.

Nederland: Het regent afbestellingen vanuit diverse landen
"De eerste paprika’s werden dit jaar in week 9 geoogst. Tot week 18 zijn de prijzen hoog geweest, maar wel heel wisselend. Daardoor verschillen de omzetten per teler ook. De prijzen voor groen, geel en oranje liggen lager dan in 2020, daarentegen ligt tot week 18 de prijs voor rode paprika meer dan 15% hoger. In week 17 zagen we meer gemiddelde prijzen voor de tijd van het jaar. Door de hoeveelheid aanvoer in week 18 staan de prijzen nu onder druk. Historisch hebben we het nog niet gezien dat de paprikamarkt zo slecht is voor de tijd van het jaar, zeker niet in deze Pinksterweek. Traditioneel toch een goede handelsweek, aldus een vertegenwoordiger van een Hollandse telerscoöperatie. "De markt kan de hoge producties van dit moment niet aan. De vraag vanuit de consument is simpelweg te klein, het koude Europese weer is hier een van de boosdoeners. Vanuit diverse landen regent het afbestellingen, dit is een onnatuurlijke situatie. Weersverbetering en een iets lagere productie zou op dit moment wenselijk zijn, anders zou het nog wel eens een tijd kunnen duren voordat we weer op acceptabele prijsniveaus komen.”

Spanje: Lage prijzen door slecht weer
Het paprikaseizoen van Almería is afgelopen en nu is Murcia in volle gang. Nog maar een maand geleden was er niet genoeg aanbod voor de vraag, omdat Almería vroeger klaar was dan gewoonlijk en Murcia, net als Nederland, laat op gang kwam door de invloed van het koude en regenachtige einde van de winter en het begin van de lente. Dit resulteerde in een lege markt en torenhoge prijzen. De situatie is nu echter heel anders. De prijzen voor paprika's uit Murcia liggen al enkele weken op de bodem als gevolg van een zeer geringe vraag. Volgens een exporteur zou dit het gevolg kunnen zijn van het slechte weer in de meeste Midden- en Noord-Europese landen, dat zijn weerslag heeft op de consumptie, want de oogsten zijn dit jaar kleiner. Het Nederlandse aanbod is dit jaar ook groter op de markten en de Spaanse exporteurs denken dat dit zou kunnen komen doordat Nederland minder paprika's naar de Noord-Amerikaanse markten stuurt. Veel telers in Murcia schakelen over van conventionele op biologische paprika, wat dit jaar goed merkbaar wordt.

Italië: Prijzen variëren nu het grootste deel van de teelt wordt geoogst
"Wat paprika's betreft, kunnen we dit jaar zeggen dat het vrij goed is gegaan", aldus een Siciliaanse producent. "Hoewel de prijzen enkele weken lang ver boven de 2,00 euro/kg noteerden, ligt het echte gemiddelde rond 0,85 euro/kg, gedurende het hele seizoen 2020/21. Het grootste deel van onze teelt, vooral de extra kwaliteit, is geoogst; nu resteert nog de oogst die in juni moet worden afgewerkt met onze standaardpaprika's." De prijs op 24 mei 2021 ligt rond de 0,80 €/kg voor rode paprika's, iets lager voor gele (0,64 €) en nog lager voor groene, die iets meer dan 0,30 €/kg bedraagt.
Volgens een groothandelaar uit Noord-Italië, die ook nauwe betrekkingen met het buitenland onderhoudt, "voeren Duitse detailhandelaars promoties uit op Nederlandse paprika's en dit beïnvloedt vervolgens de prijs op Europees niveau. Sinds enkele dagen schommelt de prijsmarge tussen 1,20 en 1,70 €/kg en als gevolg daarvan worden ook de prijzen van Siciliaanse en Spaanse producten aangepast. Volgens de groothandelaar geven detailhandelaren heel vaak de voorkeur aan het Nederlandse product omdat dat regelmatiger, uniformer en homogener is, terwijl kleine winkels zich meer richten op het Italiaanse.

Een groothandelaar uit Midden-Italië die alleen met Italiaanse paprika's werkt, zei dat de prijs de afgelopen maanden maar liefst
4 €/kg bedroeg, wat te hoog is. Op sommige dagen verkocht hij zelfs helemaal niets, omdat de prijzen te hoog waren. Nu is het product terug op meer normale waarden en de huidige Siciliaanse paprika laat groothandelsprijzen zien van 1,90 €/kg, verwerkt in verpakkingen van 1 kg. Hij verkoopt alleen gele en rode paprika's. Over het algemeen werkt hij 8-9 maanden per jaar met Sicilië en de rest van de tijd met producenten in de omgeving van Verona.

Polen: Hoge verwachtingen voor komend paprikaseizoen
Het Poolse seizoen voor paprika's gaat in de tweede helft van juni van start. Volgens diverse producenten zouden er dit jaar vrij grote hoeveelheden beschikbaar moeten zijn. De vraag op de lokale markt is de afgelopen weken groot geweest en verwacht wordt dat ook de vraag in het buitenland bevredigend zal zijn.

China: Prijzen onder druk met trage verkoop
In het paprikaseizoen 2020 bereikte het Chinese paprika-areaal 814.000 hectare, een stijging van 1,9% op jaarbasis, en bedroeg de oogst 19,6 miljoen ton, een stijging van 3,1% op jaarbasis. Wat de import en export betreft, zal China in 2020 49.800 ton paprika importeren en 112.400 ton exporteren.

Wat de markt betreft zijn paprika's, nu het weer geleidelijk warmer wordt, het traditionele laagseizoen voor consumptie ingegaan. De verkoop van Indiase paprika's blijft zwak. Op de binnenlandse markt is het aanbod beperkt, waardoor de druk op het aanbod is toegenomen en de prijs onder druk is komen te staan.

Noord-Amerika: Paprika's staan voor diverse uitdagingen in teelt en aanvoer
Weersuitdagingen, beperkte pallets en hoge vrachtprijzen hebben samen gezorgd voor een markt die meer in beweging is dan normaal. In het westen is de productie momenteel afkomstig van Coachella, Californië. "We zien hier een gezonde aanvoer van rode paprika's. Onze groene paprika's zullen hier nog een paar weken hebben en dan schakelen we over twee tot drie weken over naar Bakersfield", zegt een plaatselijke teler.

De totale oogst in Coachella is gedaald. De oogst werd bemoeilijkt door de harde wind aan het begin van het seizoen, waardoor de oogst aanvankelijk trager verliep, en door de warme temperaturen. Er zijn ook enkele meldingen van Californische telers die paprika's hebben verloren als gevolg van de uitbloei en de hitte. De concurrentie met het product uit Coachella bestaat ook uit Mexicaans product uit Nogales.

In het oosten was de teelt in Florida ook beperkt als gevolg van de weersomstandigheden en het kleinere areaal; de staat blijft tuinbouwareaal verliezen aan woningbouw. Georgia, waar het seizoen nu volop in gang is, had ook te kampen met zware weersomstandigheden, waaronder extreem zware regenval, wind en hagelschade aan het begin van de oogst. "Daardoor zijn enkele vroege aanplantingen verloren gegaan", zegt een teler uit Florida.

Intussen is de vraag naar en de prijs van paprika's over het algemeen hoog, maar er zijn uitdagingen: "Veel Californische tuinders die rijgewassen verbouwen, hebben hun watervoorraad omgeleid naar gewassen met een hoge productie, zoals amandelen en andere loofboomgewassen", vervolgt de teler. "Dus is er een slechtere watervoorziening voor de teelt van andere groenten."

Hoge vrachtprijzen blijven ook een factor, vooral voor telers aan de westkust. "Het verschepen van paprika's kan concurreren met kersen, perziken, druiven en pruimen, wat ladingen zijn waar veel geld in omgaat." En van kust tot kust blijft het gebrek aan pallets, vanwege een algemeen tekort aan hout, ook gevolgen hebben voor telers en verladers.

Zuid-Afrika: Uiteenlopende prijzen voor paprika's
Groene paprika's zijn er in overvloed en hun prijs staat onder druk op de markt, maar sinds maandag is er een tekort aan rode paprika's en is de prijs gestegen. De prijs voor gele paprika's is redelijk, zegt een teler. Het seizoen voor paprika's in het noorden van het land begint in de winter, wanneer de prijzen over het algemeen stijgen.

De gemiddelde prijs op de markt is R7,66 (0,45 euro) per kilo. De prijzen zijn in mei niet erg goed geweest, zegt een paprikateler uit Limpopo, met veel schommelingen.

Australië: Uitvoer stijgt nu paprika's steeds vaker jaarrond worden geteeld
De meeste paprika's worden momenteel in Queensland in de vollegrond geteeld, maar in de zuidelijke staten worden steeds meer paprika's het hele jaar door in hightech kassen geteeld om jaarrond te kunnen leveren. Volgens de laatste cijfers werd in het jaar eindigend in juni 2020 in Australië 71.718 ton paprika's geoogst, ter waarde van $ 212 miljoen, waarvan 6 procent naar de verwerkende industrie ging. Terwijl het volume met 7% daalde, was er een aanzienlijke stijging van 24% in waarde. Ook de uitvoer maakte een grote sprong voorwaarts, met een stijging van 44% tot 506 ton en een waardestijging van 74% ten opzichte van het voorgaande jaar tot 2,2 miljoen dollar. Er was ook een lichte stijging van de invoer, namelijk met 3% tot 695 ton.

De oogst van Spaanse paprika is in 2019/20 licht gedaald, zo blijkt uit de gegevens. Er werd 2.092 ton geoogst (een daling van 7%) en gewaardeerd op $ 8,5 (een daling van 4%), waarbij 23% naar de verwerking ging. Er werden zeer kleine hoeveelheden uitgevoerd, slechts 5 ton, en een waarde van minder dan 1 miljoen dollar, terwijl tegelijkertijd 7 ton werd ingevoerd. Het is nog steeds een niche-groente op consumentenniveau: slechts 35 procent van de huishoudens koopt paprika's.

Volgende week: Wereldmarkt steenfruit


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven