Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Freshfel Europe wijst Europarlementariërs op aanhoudend effect van Russisch embargo

Freshfel Europe wijst in een open mededeling gericht aan de leden van het Europees Parlement die zetelen in de landbouw- en internationale handelscommissies op de sterke en aanhoudende impact van het reeds zeven jaar durende Russische embargo op de Europese AGF-sector. In de brief werd de Europarlementariërs gevraagd om de ketenpartners in de groenten- en fruitbranche te blijven steunen in hun inspanningen om de export te diversifiëren en om de consumptie van groenten en fruit in de EU aan te zwengelen met als doel het verlies van de Russische markt te compenseren, voorheen de belangrijkste exportmarkt voor groenten en fruit uit de EU.

Het Russische embargo van 2014 had een grote impact op de Europese telers en exporteurs van groenten en fruit. De draagwijdte van de Russische sancties wordt geraamd op ongeveer € 7,5 miljard (gezamenlijke impact op alle getroffen landen), waarvan € 5 miljard betrekking heeft op de EU-landbouw en € 2,5 miljard op de Europese groenten- en fruitsector. "Om de storm het hoofd te bieden, reageerde de Europese Commissie snel met uitzonderlijke maatregelen om de sector te ondersteunen, maar die duurden slechts tot het seizoen 2017/2018", aldus Philippe Binard, algemeen afgevaardigde van Freshfel Europe.

“De steunmaatregelen beliepen voor 2014-2018 in totaal € 510 miljoen ter compensatie van 1,7 miljoen ton verloren marktafzet, maar het marktverlies bedroeg in die periode 10 miljoen ton ter waarde van bijna € 8 miljard. Bovendien is het niet zo gemakkelijk een oplossing te vinden voor fruit zoals appelen en peren gezien de langetermijn-investeringen in de boomgaarden en de verschillende eisen op de diverse markten”, stipt Binard aan.

De inspanningen van de sector om nieuwe markten aan te boren en zo de export te diversifiëren zijn overigens moeilijk gebleken door de vele handelsbelemmeringen op het gebied van voedselveiligheid en gewasbeschermingsmiddelen. Wat de interne vraag betreft, blijft de consumptie van verse groenten en fruit door Europese burgers helaas laag met 363 gr per persoon per dag. Dat is lager dan de door de WHO aanbevolen hoeveelheid (400 gr) en stijgt nog niet ondanks de voortdurende inspanningen van de sector om de consumptie te bevorderen.

Nu de betrekkingen tussen de EU en Rusland weer in troebel water terechtkomen, dringt de sector er bij het Europees Parlement op aan om de AGF-sector te ondersteunen. “Dat kan door de consumptie in de EU te bevorderen in het kader van de ‘Van boer tot bord’-strategie, het kankerbestrijdingsplan en de EU-strategie voor de rechten van het kind. Die onderstrepen immers allemaal het belang van gezonde, plantaardige voeding met veel verse groenten en fruit”, beweert Natalia Santos, directeur Trade & Market Access bij Freshfel Europe.

Bovendien heeft de sector het Parlement nodig om de ratificatie van nieuwe vrijhandelsovereenkomsten te laten afhangen van voldoende bindende garanties van het partnerland inzake voedselveiligheids- en gewasbeschermingskwesties, zodat groenten en fruit uit de EU met dezelfde voorwaarden toegang krijgen tot een exportmarkt als het betreffende land toegang wordt verleend tot de EU-markt voor zijn uitvoer van groenten en fruit.

"We dringen er bij de afgevaardigden op aan om prioriteit te geven aan de ratificatie van de geactualiseerde handelsovereenkomst tussen de EU en Mexico, waarin de EU-onderhandelaars met succes cruciale SPS-bepalingen hebben opgenomen”, voegt Santos er nog aan toe.

Voor meer informatie:
Freshfel Europe
+32 (0)2 777 15 80
info@freshfel.org
www.freshfel.org 

Publicatiedatum: