Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fruitpact drieluik over duurzaam peren koelen:

"We waren benieuwd of fruittelers ook autarkisch zouden kunnen koelen"

De vraag van Marc André de la Porte, fruitteler in Dreumel en voorzitter van Fruitpact, of off-grid koelen van peren mogelijk is, werd vorig jaar beantwoord door onderzoeker Frank van de Geijn van Wageningen University & Research en medewerkers van Encon, een bedrijf dat actief is op het gebied van duurzame energieprojecten voor industriële bedrijven. André de la Porte: "We waren benieuwd of fruittelers ook autarkisch zouden kunnen koelen."

De fruitteler: "De vraag kwam voort uit het zogeheten Zocool!-project, waarbij duurzame oplossingen voor het koelen en invriezen van fruit worden onderzocht. Ik koos bij mijn vraag of je ook geheel zelfvoorzienend peren kunt koelen juist voor peren, omdat je bij het koelen daarvan wat betreft hardfruit met de meest kritische koelvragen te maken hebt. Ik vroeg me af of we als perentelers ook autonoom energie op kunnen wekken met zonnepanelen of een windmolen en die op kunnen slaan om zo duurzaam te kunnen koelen. Het was een aanzet om de meest innovatieve koelmethode te bedenken."

Uit de onderzoeken bleek dat autarkisch koelen kostentechnisch niet haalbaar is. "Dat heeft voornamelijk te maken met de kosten van de opslag van de energie en de hoge onderhoudskosten van de batterijen. Ook als je voor 75 procent zelf aan zou leveren en 25 procent stroom via het net zou ontvangen, is het niet haalbaar. Je moet een behoorlijke energieopslag hebben om te kunnen gebruiken bij de piek van het inkoelen na de oogst, maar ook voor de periodes waarin er weinig wind of zon is. Daarnaast heb je veel energie die je opwekt in de lange periode waarin er geen piekverbruik is, die je niet teruglevert aan het net als je autarkisch stroom opwekt. Als je die op zou kunnen slaan en gebruiken, zou het misschien wel interessant worden. Maar het aanleggen van daarvoor geschikte stroomkabels in buitengebied kost ook weer gigantisch veel geld."

Veel fruittelers verduurzamen door gesubsidieerd gebruik te maken van zonnepanelen. "De energie daarvan leveren ze aan het net en de energie die ze nodig hebben nemen ze weer af van het net. Anders dan bij particulieren die hun eigen opgewekte stroom kunnen gebruiken. Ik denk ook dat we waarschijnlijk altijd een andere vorm van energievoorziening nodig zullen blijven houden, omdat er niet altijd zon of wind is en de opslag ervan en het onderhoud van de batterijen door daarin gespecialiseerde bedrijven zo duur is. Ik had  het graag willen verwezenlijken. We zijn een ervaring rijker en een illusie armer. Ik hoop wel dat er gebruik gemaakt wordt van de opgedane kennis voor eventuele doorontwikkeling."

"Zelf vind ik het vooral jammer dat er geen tussenweg is, dat je bijvoorbeeld voor vijftig procent autonoom koelt en voor de ander helft stroom van het net gebruikt. Het blijft een continu proces van manieren vinden om te kunnen verduurzamen. Bij de nieuwe koelcellen die ik ga bouwen ga ik in ieder geval wel gebruik maken van zonnepanelen en koelen met CO2 in plaats van Freon 22. Hoe dan ook gaat de verduurzaming voort."

Dit was het laatste deel van een drieluik over duurzaam peren koelen. 

Bron: Fruitpact

Publicatiedatum: