Knoflookoogst Córdoba van start

De knoflookoogst is net begonnen in de Spaanse provincie Córdoba. De nationale voorzitter van de afdeling Knoflook van de telersvereniging Asaja, Miguel del Pino, vertelt dat de productie in Córdoba de op één na grootste knoflookteelt is in Spanje, maar wel de eerste oogst die op de markt komt.

“De knoflook is van uitstekende kwaliteit en de opbrengst zal naar verwachting ook goed zijn omdat de weersomstandigheden zeer gunstig zijn geweest”, zegt hij. “Als het weer nu nog meezit tijdens de oogst, kunnen we uitkomen op ongeveer 30.000 ton.”

Er is momenteel een grote vraag naar knoflook, omdat de markt leeg is. Vooral China, die maar liefst 83% van de wereldproductie van knoflook vertegenwoordigt en de belangrijkste concurrent is voor Spanje, zet minder knoflook af op de internationale markten als gevolg van de coronacrisis. Daardoor is er wereldwijd een tekort aan knoflook ontstaan en zijn de prijzen in 2020 tussen 20 en 50% gestegen tot gemiddeld zo'n 3 euro per kilo voor de bewaarknoflook.

"De sector kan een jaar waarin we wat op adem kunnen komen na enkele moeilijke seizoenen goed gebruiken", zegt Del Pino. "We krijgen al grote bestellingen binnen van verschillende buitenlandse markten, maat toch moeten we op onze hoede blijven voor hoe de pandemie evolueert, want dat kan de markt zeker nog beïnvloeden."

Het teeltareaal in de provincie Córdoba is met 2.000 hectare ongeveer gelijk gebleven aan dat van vorig jaar. Córdoba is goed voor 36% van het knoflookareaal in Andalusië en voor 35% van de opbrengst. De provincie Sevilla neemt 24% voor haar rekening en Granada 17%.

Meer dan 90% van de knoflook uit Córdoba wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Europese landen als Frankrijk, Italië, Duitsland of Groot-Brittannië, maar ook naar enkele overzeese markten zoals Brazilië, Verenigde Staten, Zuid-Afrika of Taiwan. Vorig jaar was er ook voor de eerste keer knoflook uit Córdoba op de Japanse markt te vinden.

Bron: diariodesevilla.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven