Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karel Belmans, Belgische Fruitveiling

“Ondanks slechte bestuiving vroege kersen toch optimistisch over aankomend seizoen”

Tholen – Het Belgisch kersenseizoen is in aankomst, maar vanwege het sombere weer van de laatste tijd verwacht Karel Belmans van de Belgische Fruitveiling, dat de vroege kersen pas eind juni geplukt zullen worden. “In de afgelopen jaren zagen we het kersenseizoen vervroegen. Vorig jaar plukten we de eerste kersen rond 10 juni, maar dit jaar zal het wat langer duren voordat de oogst kan starten. Een laat seizoen betekent dat Regina en Kordia in juli op de markt komen. Die zullen waarschijnlijk tot begin augustus doorlopen.”

“Over het algemeen ben ik positief over het komende seizoen. Al hadden de vroege bloeiers zoals o.a. Samba last van slechte weersomstandigheden tijdens de bloei. De later bloeiende rassen als Kordia en Regina zien er heel beloftevol uit. Toch mogen we nog niet te vroeg juichen, omdat de rui nog niet begonnen is. Ik neem aan dat dit ook goed komt, maar 100% zeker zijn we natuurlijk nooit, er kan nog zoveel fout lopen. Gelukkig is een groot deel van de kersen overkapt, maar een deel is nog niet beschermd. Het weer kan nog veel invloed gaan hebben”, legt Karel uit.

100% zeker weten doet Karel pas als de kersen geplukt zijn. “Voor nu houden we nog een slag om de arm. Maar positief zijn we zeker. Er staat een gezond gewas, dat voldoende neerslag krijgt. Vorig jaar was het een stuk droger.”

Om nog meer op de kwaliteit van de kersen in te zetten zal de BFV dit jaar investeren in een nieuwe kwaliteitssortering. “We willen nog meer op kwaliteit inzetten. We hebben al goede kwaliteitssortering, maar kwaliteit kun je altijd uitbouwen. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in nieuwe inpaklijnen die dit jaar in gebruik worden genomen. We zien sinds de coronapandemie de vraag naar verpakte groenten en fruit toenemen en door de nieuwe topseal-inpaklijn kunnen we op deze evolutie inspelen.”

Voor meer informatie:
Karel Belmans
Belgische Fruitveiling
Montenakenweg 800
3800 St. Truiden
+32 11 69 34 11
Karel.belmans@bfv.be        
www.bfv.be