Webinar SHAFFE en Freshfel Europe over implementatie van elektronische fytosanitaire certificaten

De European Fresh Produce Association slaat de handen ineen met de Global Alliance for Trade Facilitation (Alliance) om de huidige inspanningen van de NPPO voor het gebruik van de IPPC (International Plant Protection Convention) ePhyto hub te bespoedigen. Hoewel de fruitsector zich goed staande heeft weten te houden tijdens de pandemie, waarbij het handelsvolume slechts 1% daalde (87 mln ton in 2020) en de waarde met 3% toenam (€ 82 mld in 2020) bleek de noodzaak voor originele documenten en certificaten in deze periode van reisbeperkingen en social distancing een grote handelsbarrière te vormen voor de tijdige levering van versproducten. 

Webinar 27 en 31 mei
Terwijl veel overheden de overgang naar een elektronisch overdrachtssysteem hebben versneld, ziet de fruitsector nog steeds grote obstakels voor de implementatie. Om deze kloof te overbruggen en de dialoog tussen publieke en private partijen op gang te brengen, zal SHAFFE samen met Freshfel Europe en de Alliance een webinar organiseren (op 27 mei voor Europa, de VS, Afrika, Latijns-Amerika en op 31 mei voor Europa, Azië en Oceanië) waarin samen met vertegenwoordigers van de NPPO de mogelijkheden van de IPPC ePhyto-oplossingen zullen worden belicht. 

Ontbrekende of onjuiste documenten zijn één van de grootste oorzaken van onderscheppingen aan de grens. Alleen al in de 27 EU-lidstaten is een derde van de onderschepte zendingen het gevolg van een foutief of ontbrekend fytosanitair certificaat. Gedurende de pandemie was de luchtvrachtverlading beperkt en stonden expediteurs voor de uitdaging om zo snel mogelijk te voldoen aan alle administratieve en wettelijke eisen om de markten van bestemming te kunnen bereiken. 

Het IPPC ePhyto-systeem maakt het mogelijk om elektronische fytosanitaire certificaten via een beveiligd in XML gecodeerd bericht van NPPO naar NPPO te zenden. Met meer dan een miljoen fytosanitaire certificaten die al werden uitgewisseld, en nu steeds meer landen overschakelen op alternatieve digitale oplossingen, is de fruitsector blij met de inspanningen om uiteindelijk ook de overstap naar papierloze certificering te kunnen maken!

Het webinar: "Electronic Phytosanitary Certificates - Bridging the gap between policy and business" zal in twee rondes worden gehouden: op 27 mei om 17:00 uur (Nederlandse tijd) en op 31 mei om 9:00 uur (Nederlandse tijd) en zal simultaan in het Spaans, Frans en Engels worden vertaald.  

Het programma zal bestaan uit een paneldiscussie met vertegenwoordigers van NPPO en IPPC, waaronder Christian Dellis van Aphis, Helene Klein van het EU Traces Team en Peter Neinmanis van het Australische ministerie van Landbouw. Hier zullen de belangrijkste belemmeringen het werkbaar maken van deze oplossing voor de wereldwijde fruitsector aan bod komen. De discussie wordt geleid door Nelli Hajdu, secretaris-generaal van SHAFFE en directeur Trade en Business van Freshfel. Zij zal tevens de fruitsector vertegenwoordigen bij de adviesraad van de IPPC ePhyto-oplossing. 

Klik hier voor meer informatie en link voor inschrijving.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven