O.a. Abinda en Bel'Orta maken kans

5 Genomineerden voor Bio-VLAM award

In het najaar wordt voor het eerst een Bio-VLAM award uitgereikt. Deze award is een initiatief van de bio-sector in samenwerking met VLAM en zet gepassioneerde bio-ondernemers met oog voor innovatie en duurzaamheid in de kijker. Nieuwe teelttechnieken, een bio-product dat geïntroduceerd werd op een nieuwe markt of een vernieuwend verkoopconcept? Of een vernieuwend initiatief op het vlak van sociaal ondernemen of personeelsbeleid? Volgens Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits is het belangrijk innovatieve bio-producten in de kijker te plaatsen.

De organisatie ontving 15 inschrijvingen van uiteenlopende bedrijven, stuk voor stuk echte ambassadeurs. De dossiers waren van zeer hoog niveau en dragen allemaal bij tot de groeiende biologische sector. Innovatief en duurzaam ondernemen en de passie voor bio werden in elk dossier ruimschoots onderstreept. De jury had geen makkelijke taak om hieruit 5 genomineerden te selecteren.

Hieronder vindt u de keuze van de jury:

Abinda
Abinda maakt kans op de award vanwege de optimalisatie van reststromen door integratie in het productieproces. Astrid Dossche – CEO: "Abinda is een West-Vlaams familiebedrijf dat sinds 1988 staat voor heerlijke biologische en vegetarische voeding. Innovatie, duurzaamheid en creativiteit zijn daarbij onze kernwaarden! Een van onze projecten is het valoriseren van reststromen. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld okara (sojavezels), een bijproduct van de tofuproductie in een zusterbedrijf. Okara bevat nog heel wat eiwitten en natuurlijk vezels, en is daarom uitermate geschikt om toegevoegd te worden aan vleesvervangers. Een mooie stap naar een circulaire economie, en we zijn blij dat we met dit project genomineerd zijn voor de BioVLAM!"

Bel’Orta
Bel'Orta dingt mee naar de award met EARTH, een nieuw concept waaronder de coöperatie producten in omschakeling naar bio zal groeperen en vermarkten. Glenn Sebreghts - Divisiehoofd Marketing & Externe Communicatie: "Het doet ons een enorm plezier tot de BioVLAM-shortlist te behoren. Met ons EARTH-concept voor groenten en fruit in omschakeling naar biologische teelt mikken we op 3 fronten. We willen onze directe klanten bijstaan in de verkoop, eindconsumenten op een laagdrempelige manier informeren én onze producenten die de stap richting bio zetten optimaal ondersteunen. Daarvoor is een breed draagvlak essentieel. We zijn dan ook heel blij met deze erkenning maar vinden het vooral een sterk signaal dat een product in omschakeling hiermee de nodige aandacht én een belangrijke en noodzakelijke duw in de rug krijgt."

Mark Van Hove
Bio-boer Mark uit Bekkevoort is genomineerd vanwege mechanisatie/ innovatie in de teelt van zoete aardappel (bataat), o.a. zelf ontwikkelde plantmachine, bestaande koelcel omgebouwd volgens eigen procédé voor curingproces. Mark Van Hove – zaakvoerder: "Het doet ons enorm veel deugd dat onze inspanningen om duurzaam en innovatief te werken gewaardeerd worden. We werken met eigen middelen en zetten ons met veel passie in voor deze sector. Deze nominatie is voor ons een teken van appreciatie en geeft energie om ons te blijven inzetten. Ons jaar is alvast goed!"

La Vie est Belle
La Vie est Belle uit Oostkamp maakt kans op de award met de lancering van een convenience product met een hoog gebruiksgemak en veel bereidingsmogelijkheden waarbij ze de waarde van de hele keten hebben laten meespelen in het eindproduct.

Matthias Blanckaert – zaakvoerder: "Wij geloven sterk in het belang van deze BioVLAM in het kader van het correct informeren van de consument en in de kracht van het draagvlak dat zij aanbieden. Deze nominatie is dan ook een zeer mooie erkenning. Niet alleen omdat dit het bio-ketenverhaal van onze inzending onderschrijft, maar vooral ook door het geloof dat dit legt in de lekkere en eerlijke voeding die wij produceren."

Vitale rassen vzw
De samenwerking met verschillende boeren-vermeerderaars, de manier van zaden telen en vermeerderen en de eigenschappen van de 'telersselecties' die ze op die manier voor collega bio-boeren beschikbaar kunnen maken. Ook Vitale rassen vzw is genomineerd.
"Wij zijn met z'n allen heel erg vereerd dat we bij de vijf genomineerden zijn! Dat is een mooie beloning voor onze inspanningen, maar ook goed nieuws voor het verhaal van onze zaden, dat hierdoor weer wat aandacht krijgt."

Groeimarge
Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits juicht dit initiatief toe: "Deze eerste Bio-VLAM award zet niet alleen een aantal innovatieve bio-projecten in de bloemetjes, dit initiatief toont ook de opportuniteiten en de groeimarge die bio in Vlaanderen te bieden heeft. Zowel voor onze landbouwers, maar ook voor andere schakels in de keten liggen er kansen in bio."

De jury gaat binnenkort langs bij de 5 genomineerden. In september wordt één laureaat geselecteerd en bekendgemaakt.

Bron: Vlam.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven