Welke groenten en fruit zijn het gezondst?

Welke groenten en fruit zijn het meest gezond? Dit is een vraag die vaak wordt gesteld. Zo ook door het Belgische Voedingsinformatiecentrum NICE. Zij schreven een artikel over supergroenten en -fruit waarvoor ze een aantal wetenschappelijke bevindingen op een rijtje zetten. NAGF brengt het ook in Nederland onder de aandacht.

De conclusie is: ga voor kleur. Oftewel: eet zo veel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit. Elke groente- en fruitsoort heeft zijn eigen samenstelling aan gezonde stoffen en door af te wisselen komt het hele palet binnen.

Rode bietensap
Er wordt beweerd dat rode bietensap de sportprestatie zou verbeteren. Wat is hier van waar? Er zijn een aantal studies bij gezonde volwassenen die aantonen dat rode bietensap de nitraat- en nitrietconcentraties in het bloed verhoogt met als gevolg de vorming van stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide is een belangrijke stof die ervoor zou zorgen dat de mitochondriën ('energiefabriekjes') in de spieren efficiënter werken. Dat zou de sportprestatie verbeteren. Maar hier is nog onvoldoende bewijs voor.

Blauwe bessen
De blauwe bes wordt gezien als een echte superfood. Dit komt door de grote hoeveelheid polyfenolen die het bevat, waaronder diverse flavonoïden. Deze beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en alzheimer. Ook hier is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor.

Broccoli
Broccoli bevat vergeleken met andere groenten een hele hoop voedingsstoffen zoals voedingsvezels, foliumzuur, en diverse andere vitamines. Ook bevat broccoli het stofje sulforafaan dat een anti-carcinogene (beschermend tegen kanker) werking zou hebben. Ook hier is nog onvoldoende hard bewijs voor.

250 gram groenten en 200 gram fruit
Hoewel er voor bovenstaande losse groenten en fruit geen evident bewijs is dat ze gezondheidsvoordelen hebben, is er wel veel bewijs dat dagelijks voldoende groenten (250 gram) en fruit (200 gram) eten goed is voor de gezondheid. Het verlaagt het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, bepaalde typen kanker en diabetes type 2.

Daarom schrijft het Voedingscentrum op haar website: "Groente en fruit eten is goed voor de gezondheid. Er is niet één groente die alle voedingsstoffen kan voorzien. Verschillende soorten groente eten is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen."

Conclusie: Ga voor kleur en zorg voor zo veel mogelijk verschillende groenten en fruit op bord. Zo blijft een lichaam in de beste conditie.

Bron: NAGF


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven