Telers hoopvol gestemd over komend seizoen

Aardappelareaal Castilla y León krimpt met 1.000 hectare

Volgens gegevens van het gewestelijke ministerie van Landbouw  wordt het aardappelareaal in de Spaanse regio Castilla y León dit seizoen op 17.331 hectare geraamd, wat ongeveer 1.000 hectare minder is dan vorig jaar, toen er op 18.372 hectare aardappelen werden gepoot. Dit is het tweede opeenvolgende jaar dat er een inkrimping van het areaal plaatsvindt van die orde, aangezien in 2019 in het gewest 19.164 hectare werd gepoot.

"Er is een daling opgetreden als gevolg van de situatie van vorig jaar, toen niet alle aardappelen konden worden afgezet", zegt Eduardo Arroyo, voorzitter van de Vereniging van Aardappeltelers van Castilla y León (Appacyl). "In de maanden september en oktober maken de telers hun beslissing over het teeltareaal voor het daarop volgende seizoen, maar toen heerste er nog veel onzekerheid en heel wat telers besloten uiteindelijk minder aardappelen te poten", vertelt hij.

Volgens Arroyo zijn er dit jaar tussen 15 en 20% meer primeuraardappelen gepoot dan wenselijk is. "De aardappelen zijn over het algemeen goed ontkiemd, afgezien van hier en daar wat vorst. Op dit moment ziet het gewas er heel gezond uit, wat goede vooruitzichten biedt voor dit seizoen. De teelt gaat dus goed, maar ook op het vlak van de afzet verwachten we veel, zeker nu we ervan uitgaan dat vanaf half augustus de horeca op volle toeren kan draaien." Toch nuanceert Arroyo direct zijn eigen woorden: "Er kan nog veel gebeuren, maar tot nu toe ziet alles er prima uit."

"De eerste aardappelen uit Sevilla en Cartagena zijn al op de markt en over iets meer dan een maand hebben we ook die uit Albacete en Madrid ter beschikking. De referentieprijs is momenteel € 0,35 per kilo. Dat is niet direct het bedrag dat we voor ogen hadden, maar mocht dit prijsniveau aanhouden, dan ben ik er zeker van dat de aardappelen goede afzetmogelijkheden zullen vinden én de telers alsnog tevreden zullen zijn met de prijs.”

Bron: burgosconecta.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven