Markttendens knoflooksector pas over aantal weken duidelijk

In Italië is er momenteel zowel verse als gedroogde Egyptische knoflook op de markt. De Italiaanse knoflook wordt daarentegen alleen als vers product op de markt gebracht. Over een paar weken zal er een beter beeld ontstaan van hoe de markt zal evolueren. In deze tijd is het belangrijk dat de oogst kan doorgaan en dat er geen extreme weersveranderingen optreden.

“We bevinden ons momenteel in een afwachtende fase, aangezien we in alle landen rondom de Middellandse Zee in de oogsttijd zitten. De ogen zijn gericht op Spanje, want daar is de oogst in volle gang”, zegt Antonio Tuccilo, eigenaar van Agrimpex Farming.

“We verwachten dat oogst en verwerkingswerkzaamheden goed zullen verlopen en dat er zich geen problemen met het weer zullen voordoen. Vorig jaar heeft dit in Spanje geleid tot ernstige schade aan de sector en ook aan de markt zelf, waardoor een soort prijzenoorlog is ontstaan. Kwaliteit staat niet meer voorop en dat zozeer zelfs dat sommige consumenten de voorkeur hebben gegeven aan knoflook uit China en Egypte, die weliswaar van mindere kwaliteit was, maar in ieder geval intact.”

Na de sterke stijging in december/januari, toen de prijzen meer dan
€ 3,00 per kilo bedroegen, hebben de prijzen zich geleidelijk gestabiliseerd naar € 2,00 à € 2,50 per kilo.

“We wachten allemaal af hoe de inkoopfases zullen verlopen, met enkele variabelen die de prijsontwikkeling zouden moeten bevestigen. In China wordt de geoogste knoflook gedroogd en de hoeveelheden zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar. Maar er liggen nu nog behoorlijke hoeveelheden in de bewaring.”

Brazilië heeft het vorige seizoen geprofiteerd van een aanzienlijke binnenlandse productie, waardoor de invoerstromen uit China, Argentinië en Spanje werden afgeremd. “Er zijn nog grote hoeveelheden Chinese knoflook van de oude oogst, met zeer lage prijzen. We weten nog niet of dat land zich dit seizoen zal wenden tot China of Spanje, dus dat is een onbekende factor die de markt zou kunnen sturen.”

Dit jaar werd er gewezen op het grote potentieel dat Egypte in de toekomst zou kunnen hebben. “Het land heeft zijn knoflooksector sterk verbeterd. De aangeboden hoeveelheden zijn aanzienlijk. Een verdere en wenselijke stap zou zijn om rassenwijzigingen te plannen. Tot op heden wordt zowel als witte als roze knoflook geteeld in een groot deel van de wereld en dat vindt zijn oorsprong in het Chinese ras Shandong.”

Kwaliteit
De kwaliteit van de knoflook die dit jaar op de markt wordt gebracht, moet noodzakelijkerwijs van een goed niveau zijn. De knoflook mag schade vertonen ten gevolge van de te hoge vochtigheidsgraad die vorig jaar een groot deel van de Spaanse teelt heeft verwoest. “Spanje moet zijn rol als toonaangevend land terugwinnen door garanties te geven voor kwaliteit en goede selectie en verwerking”, concludeert Tuccillo.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven