Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Wright - Davis Worldwide

"Handel tussen VK en EU is eenvoudiger geworden, nog wel problemen met heffingen en importdocumenten"

Het is bijna zes maanden geleden dat de Brexit een feit werd en Britse im- en exporteurs te maken kregen met nieuwe eisen en regelgeving, waarvan sommige duidelijk en andere onduidelijk waren. 

Davis Worldwide was één van de bedrijven die voorop liep met de implementatie van deze nieuwe regelgeving, maar desondanks was het een lastige tijd voor het bedrijf.

“We importeren en exporteren nog steeds verse AGF tussen het VK en Europa," begint Mark Wright, senior commercieel manager bij Davis Worldwide. "We doen nauwelijks nog rechtstreeks zaken met Ierland. Alle producten gaan eerst naar Nederland en worden hier overgeladen om vervolgens naar Ierland te worden vervoerd. Dit zorgt voor extra kosten, waarvan sommige voor onze eigen rekening komen."

Er is geen groupagetransport meer naar Ierland momenteel en een aantal expediteurs biedt helemaal geen groupagetransport meer aan vanwege de hogere risico's die hieraan verbonden zijn. 


Mark Wright

“Het is eenvoudiger geworden naarmate het jaar vorderde. Hoe vaker je iets doet, hoe gemakkelijker het wordt. Twee leden van het team van Davis houden zich bezig met de douane-inklaring en -procedures. DEFRA was in het begin een geweldige steun om meer overzicht te krijgen en biedt nog altijd hulp."

Hoewel de handel soepeler verloopt, vertelt Mark dat er nog steeds vragen zijn over heffingen en dat er ook geen mogelijkheid is om deze niet te betalen, zelfs als ze niet noodzakelijk zijn. De originele importdocumenten voor overzeese producten vormen ook nog altijd een probleem. 

Davis Worldwide heeft haar zaken goed op orde dankzij haar eigen inklaringsagent. Nederlandse en Britse AGF-importeurs die met dezelfde problemen worstelen en op zoek zijn naar hulp hebben al interesse getoond. 

De prijzen zijn over de hele linie gestegen vanwege de hogere importkosten en dit is terug te zien in het winkelschap. "Het is een kwestie van de handel kennen en weten wat er in en uit gaat en zorgen dat het op de juiste markten terechtkomt. Toch is het lastiger geworden ten opzichte van vorig jaar. Er zijn vele stappen bijgekomen in wat ooit een eenvoudige toeleveringsketen was."

Momenteel gelden er geen douanecontroles voor AGF die het VK vanuit Europa binnenkomt. Deze controles werden al twee keer uitgesteld omdat het VK niet in staat is om controles uit te voeren en de vrees bestaat dat dit zal leiden tot tekorten aan voedingsmiddelen. In oktober gaat dit veranderen en zullen er wel controles uitgevoerd gaan worden. 

"We werken alsof er al controles gelden. Dit doen we al vanaf het begin. Onze documenten zijn in orde, dus deze verandering zal weinig uitmaken voor ons. Andere bedrijven die nog niet zover zijn, zouden eind dit jaar weleens in de problemen kunnen komen bij de bevoorrading in de aanloop naar Kerstmis."

Mark vertelt dat het vertrouwen van het bedrijf gegroeid is ten opzichte van januari maar dat er toch nog sprake is van onduidelijkheden. "We hebben de handel dit seizoen zien groeien en hebben andere bedrijven kunnen helpen bij de im- en export van AGF. We zijn altijd bereid om nieuwe en bestaande klanten tegemoet te komen."

Voor meer informatie: 
Mark Wright​
Davis Worldwide
+44 1205 761822
mwright@davisworldwide.co.uk  
www.davisworldwide.nl     

Publicatiedatum: