Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Freshfel Europe, Annual Trade Meeting

Groei wereldwijde handel groenten en fruit vertraagd door corona

Op 20 mei organiseerde Freshfel Europe haar jaarlijkse Annual Trade Meeting online. Tijdens de bijeenkomst gaf de belangenorganisatie een overzicht en evaluatie van de wereldwijde handelscijfers op lange en korte termijn voor de AGF-sector met een focus op de trends in de Europese export, import en handel binnen de EU. 

De analyse toonde een positieve ontwikkeling aan voor zowel de Europese als de internationale handel in versproducten. De wereldwijde handel in verse groenten en fruit bedroeg € 100 miljard in 2020, zo zei Nelli Hajdu, directeur Trade & Business Development. Maar qua volumes is er sinds de piek in 2018 een neerwaartse trend te bespeuren. De hoeveelheid geëxporteerde verse AGF bedroeg wereldwijd vorig jaar 87 miljoen ton. De oorzaak van de neerwaartse tendens kan gezocht worden in een vertraging van de stijging van sterk groeiende categorieën, verder geaccentueerd door de coronavirusgerelateerde handelsverstoringen van het afgelopen seizoen.

Als we naar Europa kijken, daalden de handelsvolumes van verse groenten en fruit binnen de EU met 11% in vergelijking met 2019 tot 29,2 miljoen ton, maar de prijzen bereikten wel een piek van € 1,29 per kilo als gevolg van de sterke vraag tijdens de coronacrisis.

De export van Europese groenten en fruit buiten de EU-grenzen daalde aanzienlijk tot 3,9 miljoen ton, maar de waarde bleef wel stijgen, namelijk tot € 4,6 miljard. “De vraag bleef sterk op de belangrijkste markten buiten de EU en de gedeeltelijke openstelling van de Mexicaanse markt voor sommige EU-producten zorgde voor nieuwe mogelijkheden. Anderzijds blijft de diversificatie in de export laag en halen de volumes nog niet het niveau van vóór het Russisch embargo”, aldus Natalia Santos, directeur Trade & Market Access.

“Bovendien lieten verschillende voorheen sterk groeiende markten in 2020 een verminderde vraag optekenen als gevolg van de pandemie. Dat is het geval voor India (-58%), China (-65%), Qatar (-24%), Marokko (-14%) en Egypte (-30%)”, voegde Santos toe. Ook de import van de EU-landen daalde met 5% in vergelijking met 2019. De invoer klokte af op 12,8 miljoen ton, maar de waarde van die import bleef wel stijgen, namelijk met 6% tot € 14,8 miljard. Ondanks de neerwaartse trend in 2020 bleven de cijfers voor de periode 2015-2020 voor de meeste EU-leveranciers wel positief, met uitschieters voor India (+45%), Guatemala (+37%), Egypte (+68%) en Peru (+66%).

Tijdens de jaarlijkse handelsbijeenkomst evalueerde Freshfel Europe ook de toekomst van de AGF-handel in het licht van enkele Europese beleidsontwikkelingen, met name de Europese Green Deal, de “Van Boer tot Bord”-strategie en de onlangs aangenomen EU Trade Policy Review. Philippe Binard, algemeen afgevaardigde van Freshfel Europe, merkte daarbij op: “De AGF-sector moet de komende jaren haar stem laten horen en wijzen op het belang van de consumptie en handel van verse producten om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN en de doelstellingen van de Europese Green Deal te halen. Dat kan alleen door stappen te zetten in de richting van duurzamere, plantaardige voeding."

“De sector heeft de verantwoordelijkheid om een plaatsje te blijven opeisen in het debat over de circulaire economie en te wijzen op het belang van zowel lokale als Europese productie en internationale aanvoer om jaarrond de beschikbaarheid te garanderen aan de Europese consument van een breed assortiment aan duurzame en verse producten", zo besloot Binard.

Voor meer informatie:
info@freshfel.org
www.freshfel.org 

Publicatiedatum: