Gary Britz, ELE Trading

Interessante tijden voor het Zuid-Afrikaanse citrus

Als we kijken naar het huidige citrusseizoen, vallen er aantal zaken op waarover een sluimer van onzekerheid hangt. Waarom is het zo rustig op de citroenmarkt in het Midden-Oosten? Hoe gaat Zuidoost-Azië, en China in het bijzonder, reageren op de toegenomen export van Star Ruby-grapefruit? En zal de gespannen situatie tussen China en Australië leiden tot meer kansen voor Zuid-Afrikaanse sinaasappelen en klein citrus?

"Er spelen veel externe factoren een grote rol, maar de belangrijkste is en blijft het coronavirus", zegt Gary Britz, algemeen directeur van ELE Trading.

Rechts: vroege M7-Navels in het Marlenique Packhouse, Simondium, Westkaap

"De coronacrisis legt beperkingen op met betrekking tot de mogelijke bestemmingen voor het citrus. De horeca ligt nog steeds stil in veel landen van de wereld. Dat is uiteraard een domper voor citroenen, maar er is nog een probleem: het gebrek aan beschikbare containers en de aanzienlijk toegenomen tarieven ervan. Er worden toeslagen gerekend van $ 500 voor een container naar Europa en $ 1.200 voor Canada."

Zuid-Afrikaanse exporteurs moeten een dubbele klap verwerken, zegt de algemeen directeur van ELE Trading: de stijging van de op de dollar gebaseerde vrachttarieven én de opwaardering van de rand. Eén dollar is nu 14 rand waard, een verschil met 4 rand ten opzichte van vorig jaar, toen voor één dollar 18 rand werd betaald. Daarbij komt nog dat verstoringen in de zeevaart hebben geleid tot een stijging van de prijzen van papierpulp, waardoor de verpakkingskosten zijn gestegen.

Gary merkt op dat deze substantiële verhogingen van het vrachttarief voor zowel containers als conventionele verzendingen (sommigen in de branche hebben het over "absurd hoge” tarieven) over het algemeen voor rekening komen van de telers.

Het citrusseizoen begon iets vroeger in het noorden van Zuid-Afrika en iets later in de provincie Westkaap. Over het algemeen is er volgens Gary een gezonde vraag naar alle citrus, behalve citroenen.

De export van citroenen ligt ongeveer een miljoen karktons lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. "De citroenmarkt is momenteel erg moeilijk. Het Midden-Oosten laat het dit jaar afweten", zegt hij. Het Midden-Oosten heeft een half miljoen kartons minder geïmporteerd dan vorig jaar. Ondanks de recente viering van het Suikerfeest kwam de afzet er niet van de grond.

De citroenzendingen naar de andere markten hebben weinig wijzigingen ondergaan. Naar Europa zijn er iets minder citroenen gegaan, maar naar Rusland en Zuidoost-Azië iets meer. Hij merkt op dat in het noorden van het land en in de provincie Oostkaap sommige telers de oogst van citroenen een tijdje hebben stilgelegd om zich te concentreren op klein citrus.

Over een week begint de citroenoogst in de provincie Westkaap. De frisse temperaturen van de laatste dagen helpen de kleuring en Gary Britz zegt dat ze ondanks de aanwezigheid van Spaanse citroenen op de markt reeds orders binnenkrijgen vanuit Europa.

Moeilijk seizoen voor klein citrus in het verschiet
"We maken ons toch wat zorgen om het segment klein citrus", merkt hij op. “De opbrengst wordt immens groot, maar gelukkig doet er zich nu toch een lichte daling voor ten opzichte van de eerste prognoses. Het wordt dus erg moeilijk op die markt. Zuid-Afrika heeft dit jaar al exact dezelfde volumes verzonden als vorig jaar, met de grootste hoeveelheden voor de Britse retailprogramma's."

Foto's aangeleverd door ELE Trading

Bijna dubbel zo veel grapefruit naar Zuidoost-Azië
De export van grapefruit bedroeg tot en met week 20 ongeveer 5 miljoen kartons van 15 kg. Dat zijn 1,6 miljoen kartons meer dan vorig jaar en die toename doet Britz vrezen voor een scenario zoals in 2018.

De oogst van grapefruit is nu vertraagd, maar de export van Star Ruby naar Zuidoost-Azië is ondertussen wel bijna verdubbeld (500.000 dozen meer dan vorig jaar). “Dat baart me grote zorgen. Ze hebben in week 20 al bijna een miljoen kartons Star Ruby’s ontvangen, tegenover 400.000 vorig jaar. Er staan daar een aantal interessante dingen te gebeuren. Je moet wel weten dat het grapefruitseizoen in Florida niet zo geweldig was en dat de markt die we betraden leger was dan normaal, maar als ik deze volumes zie, dan denk ik aan 2018."

Voor de Navels is het nog te vroeg om al uitspraken te doen, maar de hoeveelheden zijn ongeveer dezelfde als vorig jaar. "Het is belangrijk om hier ook de mogelijke gevolgen van het conflict tussen Australië en China te vermelden. Als Australië buitenspel staat, biedt dat ons veel kansen voor sinaasappelen en klein citrus, maar veel zal ook afhangen van de koopkracht in China en de toestand van hun ‘wet markets’. Zuid-Afrika heeft er nog niet veel citrus naartoe gestuurd, maar dat kan veranderen."

Voor meer informatie:
Gary Britz
ELE Trading
+27 21 976 0604 (Zuid-Afrika)
gary@eletrading.co.za
www.eletrading.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven