Agronico

Vruchtbare Tasmaanse bodem ideaal voor teelt van pootgoed

De vruchtbare bodem van Tasmanië is ideaal voor het telen van gezonde groenten en van aardappelen die van hoge kwaliteit en ziektevrij zijn. Er is nog veel onontgonnen grond beschikbaar, vooral in irrigatiegebieden die onlangs door de Tasmaanse regering zijn geopend.

Het Tasmaanse bedrijf Agronico is zich bewust van de ideale omstandigheden op het Apple Isle voor de teelt van kwaliteitsaardappelen. In 30 jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid van een landbouwconsultancybedrijf - dat met individuele landbouwers samenwerkte - tot een van de grootste pootaardappelproducenten van Australië. Vandaag de dag blijft het bedrijf de wetenschap van de pootaardappelvermeerdering verder ontwikkelen door te investeren in weefselcultuur, hydrocultuur, pootgoedverwerking en koelopslagtechnologie.

Agronico Chief Executive Officer Robert Graham: "In ons bedrijf beginnen we met weefselkweek. Het onderzoek naar hydroponische miniknollen is 18 jaar geleden begonnen. Het heeft ongeveer zeven tot acht jaar geduurd om het te perfectioneren en commercieel levensvatbaar te maken. Door aardappelknollen hydroponisch te telen, krijgen we een meer uniforme knolgrootte, is het systeem voorspelbaar en kunnen we consistenter aan bestelde hoeveelheden voldoen."

Alles op topniveau houden is belangrijk. Agronico is trots op zijn eersteklas procedures voor het behandelen van pootaardappelen, waarbij wordt gestreefd naar minimale schade bij het oogsten en sorteren. De intensief beheerde veldteelt vanaf G1 maximaliseert de teelt van G3, waardoor dit de laatste generatie pootaardappelen is die aan consumptietelers wordt geleverd. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit niet in het gedrang komt door door te schuiven naar G4 en verder.

Miniknollen in de hydrocultuurfarm van Agronico 

Een koelproces
Tijdens een studiereis door Europa ontdekte het team de ideale koelbewaringstechnologie. In 2017 opende de eerste koelopslag, geproduceerd door Tolsma, met speciaal ontworpen beluchtingssystemen die wanneer het kooldioxidegehalte te hoog is verse lucht door elke sectie laten circuleren. Na het succes werd in augustus 2019 een tweede geopend.

Met in totaal 18 kamers kunnen de koelopslagplaatsen tot 16.000 ton bevatten en een maximale efficiëntie bereiken doordat ze naast de sorteer- en snijlijnen liggen. Vrachtwagens kunnen worden geladen in de grote doorrijgang in het midden van de opslagloods, ideaal voor laden bij nat weer.

Bij het snijden van het pootgoed worden de beste praktijken toegepast. De kwaliteit van de werkzaamheden stelt Agronico in staat om pootgoed te snijden en te behandelen voor distributie zonder storingen in heel Australië. Voor de telers is het verladen van gesneden pootgoed efficiënter dan snijden na levering.

Voor meer informatie: ausveg.com.au


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven