Spaans knoflookareaal stijgt met 6,8%

De Nationale Vereniging van Knoflooktelers en -handelaren van Spanje, ANPCA, is op woensdag 19 mei bijeengekomen in Montalbán de Córdoba in het kader van een Buitengewone Nationale Vergadering om de start van de Spaanse knoflookoogst te analyseren en vooruit te blikken op het verdere verloop van het seizoen.

Het knoflookareaal is dit jaar met 6,8% toegenomen in Spanje en bedraagt nu bijna 28.000 hectare. De regio Castilla-La Mancha neemt ongeveer 71% van het totale Spaanse knoflookareaal voor zijn rekening, in Andalusië ligt 16% van de knoflookpercelen en in Castilla y León 6%.

Andalusië huisvest de vroegste teeltgebieden waar de oogst van de Spring variëteiten al aan de gang is. Binnen het gewest Andalusië is Córdoba de provincie met het grootste teeltareaal (ongeveer 1.800 hectare) en daar bevindt zich dan ook het centrum van de Andalusische knoflookteelt.

De rol van Córdoba werd benadrukt door de provinciale afgevaardigde van de Andalusische gewestregering, Juan Ramón Pérez Valenzuela, die samen met Amador Gálvez Sillero, voorzitter van de vereniging, deelnam aan de inauguratieceremonie van de Nationale Vergadering van ANPCA. De provinciale afgevaardigde wees op het belang van deze sector voor de economie van de provincie Córdoba, aangezien de knoflookteelt veel handenarbeid vereist en dus een bron van werkgelegenheid is voor veel gezinnen in Córdoba.

De deelnemers spraken tijdens de vergadering over de uitstekende kwaliteit van de knoflook dit jaar dankzij het feit dat er in de groeifase geen noemenswaardige problemen zijn opgetreden en dankzij de huidige goede weersomstandigheden tijdens de oogst. De leden van ANPCA ramen de gemiddelde opbrengsten ook iets hoger dan vorig seizoen, zodat de uiteindelijke volumes naar verwachting aanzienlijk hoger zullen zijn als het weer ook de komende dagen en weken meezit.

Wat betreft de afzet spraken de leden van ANPCA vooral over de onzekerheid op de markt. In de afgelopen maanden heeft zich een gebeurtenis voorgedaan die de afzet sterk gaat beïnvloeden: het verschijnen van voorraden die normaal gezien niet aangelegd worden. Daardoor zijn de verkoopprijzen aanzienlijk afgenomen en begint het nieuwe knoflookseizoen onder een onzeker gesternte. Dit gegeven kan zeker leiden tot een afname van de vraag naar en van de prijs van knoflook van de nieuwe oogst.

Voor meer informatie:
ANPCA
+34 638 103 910 (Spanje)
info@anpca.es
www.anpca.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven