Ivoriaanse kokosnoten voor Europa

Nadat Mohamed Daiby uit Ivoorkust zijn studie internationale handel in Frankrijk afgerond had, startte hij samen met Ybrahim Traoré een onderneming om de export van Afrikaanse tuinbouwproducten te bevorderen. Het tweetal kwam echter al snel tot de conclusie dat de toeleveringsketen in Europa werd gedomineerd door handelaren van buiten Afrika. 

Aangezien ze geen bedrijf konden vinden dat gespecialiseerd was in Afrikaanse voedingsmiddelen startten ze in juni 2014 hun eigen bedrijf: Zatwa. Hun lijst van mogelijke producten beperkte zich tot AGF, en dan in het bijzonder kokosnoten.  

Diaby en Traoré beschikten niet over een toeleveringsketen en verbleven nog in Frankrijk. Desondanks wisten ze op de eerste dag al twee containers Ivoriaanse kokosnoten te regelen. Kort daarna keerden ze terug naar Ivoorkust om hun bedrijf verder op te bouwen, waarbij de logistiek en het verwerven van inzicht in alle betrokken marktspelers, van telers tot afnemers, de grootste uitdagingen vormden. 

"Het proces kent vele stappen en elk daarvan dient te worden gedocumenteerd. Lokale telers werken bijvoorbeeld niet op krediet en soms dienen de aantallen aangevuld te worden door tussenpersonen om een container te kunnen vullen. We betalen telers daarom vooraf," vertelt Diaby. 

Diaby benadrukt het belang van een grondige kennis van het product, van de inkoop tot de bewaring, het transport en de documentatie. "Neem voor elke beslissing ruim de tijd en zorg dat je over alle noodzakelijke informatie beschikt alvorens je geld erin te steken."

Op dit moment zijn kokosnoten goed voor 90% van de totale handel van Zatwa en is het bedrijf uitgegroeid tot één van de top-vijf exporteurs van kokosnoten in Ivoorkust. Het verlaadt iedere maand 20 containers naar zo'n 15 verschillende landen. 

Bron: howwemadeitinafrica.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven