Rik Tanghe, RTL Patat:

“Trage groei nieuwe aardappelen kan begin juli wel eens voor vuurwerk zorgen”

Tholen – Het wil nog niet opschieten met de groei van de nieuwe aardappelen. “De groei loopt achter ten opzichte van het vijfjarig-gemiddelde. Als het droog is kun je beregenen, maar als het koud is, in combinatie met een noordenwind, kun je als teler vrij weinig doen. We hebben helaas het weer niet in de hand”, stelt Rik Tanghe van RTL Patat. “De nieuwe aardappelen kunnen we waarschijnlijk pas in juli oogsten, er is gelukkig nog voldoende voorraad aardappelen van vorig seizoen, maar het kan spannend gaan worden begin juli of er voldoende aardappelen beschikbaar gaan zijn.”

“Op dit moment is er nog niet zo heel veel interesse van de verwerkende industrie om bij te kopen, waardoor de aardappelprijzen nog altijd onder de contractprijzen liggen. Ook nu kunnen we zeggen: het weer is koopman. Het zou wel eens vuurwerk kunnen worden begin juli, als de voorraden steeds kleiner worden en de nieuwe er nog niet zijn. Maar ik denk dat er deze maand en in juni nog geen spectaculaire prijsstijging plaats zal vinden. Toch kan de natuur zich ook flink herstellen, maar dat kunnen we op voorhand natuurlijk niet zeggen. We weten wel dat het tot eind mei waarschijnlijk vrij koud zal blijven”, zegt Rik.

De koude temperaturen hebben ook veel invloed op de bewaring van de aardappelen. “Sinds vorig jaar mag er geen CIPC meer gebruikt worden voor het bewaren van aardappelen. Echter, de koudere temperaturen zorgen ervoor dat de kwaliteit van de aardappelen in de bewaarloodsen goed blijft en dat de aardappelen goed uit de bewaring komen. Dat is toch nog een lichtpuntje aan het einde van een moeilijk seizoen”, besluit Rik.

Voor meer informatie:
Rik Tanghe
RTL Patat
Rekkemstraat 123
8930 Menen (Lauwe)
+32(0) 56 411 989
rik@rtlpatat.be     
www.rtlpatat.be    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven