Studie bevestigt dat bananenziekte Black Sigatoka resistent raakt tegen gewasbeschermingsmiddelen

Black Sigatoka is samen met Panama Disease wereldwijd de meest gevreesde ziekte onder bananenboeren en wordt veroorzaakt door de bladschimmel Pseudocercospora fijiensis. Onderzoekers van Wageningen University & Research en hun collega’s zijn erin geslaagd om voor het eerst op grote schaal isolaten van deze schimmel uit zeven bananen telende landen in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Azië en Afrika te analyseren. Hun onderzoek toont aan dat de schimmel in rap tempo evolueert naar ongevoeligheid voor pesticiden ten gevolge van het intensieve gebruik van deze gewasbeschermingsmiddelen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Pest Management Science en onderstreept de noodzaak om deze vicieuze cirkel te doorbreken door alternatieve ziektebestrijdingsmethoden en nieuwe bananensoorten te ontwikkelen.

Banaan is het populairste fruit ter wereld en de voornaamste voedselbron voor meer dan 400 miljoen mensen in de tropen. Cavendish-bananen vertegenwoordigen meer dan 50% van de wereldproductie - en domineren de export (95%) - maar zijn zeer vatbaar voor Black Sigatoka. In de meeste landen is de bananenteelt daardoor afhankelijk van een voortdurende intensieve ziektebestrijding met behulp van azool fungiciden. Deze azolen vormen ook de hoeksteen voor de bestrijding van schimmelziekten van andere planten, maar ook bij dieren en mensen. In de meeste gevallen wordt er het hele jaar wekelijks gespoten. Dit maakt de mondiale bananenteelt zeer kwetsbaar en niet duurzaam.

Eerste uitgebreide analyse van verminderde gevoeligheid
De nu gepubliceerde studie is de eerste uitgebreide analyse van de verminderde gevoeligheid voor azool fungiciden in de bananenteelt. In hun studie hebben de onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en hun internationale collega’s 592 P. fijensis isolaten uit zeven landen in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Afrika en Zuidoost-Azië geanalyseerd op de gevoeligheid voor de meest gebruikte azool fungiciden. Daarnaast hebben zij alle mutaties van de schimmel en de geografische verspreiding van deze mutaties in kaart gebracht. Uit hun onderzoek bleek dat alle geïdentificeerde mutaties in verband konden worden gebracht met een verminderde gevoeligheid voor de fungiciden.

“Deze verminderde gevoeligheid van de schimmel voor fungiciden leidt op dit moment tot een vicieuze cirkel van nog meer bespuitingen in de bananenteelt, die de resistentie voor deze fungiciden in de schimmel verder opjaagt ”, zegt Gert Kema, hoogleraar Fytopathologie bij WUR. “Alles bij elkaar genomen vragen deze alarmerende gegevens om een radicale en nieuwe doordenking van duurzaamheid in de mondiale bananenteelt, zowel in het belang van de vele producenten en werknemers in de sector, als ook nationale en internationale consumenten.”

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven