Aart Blom, Fruit Partners Blom:

"Verwachtingen voor het kersenseizoen zijn goed ondanks latere start"

Tholen - De vooruitzichten voor het Hollandse kersenseizoen zien er volgens Aart Blom van Fruitpartners Blom uit Deil goed uit. "We hebben natuurlijk heel slecht weer in de bloei gehad en daardoor was het best even spannend hoe de teelt zich zou gaan ontwikkelen, maar wij hebben op onze teeltbedrijven geen vorstschade."

"Bij de vroege rassen zagen we al snel dat het goed zat. Bij de hoofdrassen als Kordia en Regina heeft het wat langer geduurd, maar deze komen nu ook goed tevoorschijn. Je kunt altijd nog wel een rui krijgen, maar het lijkt vooralsnog een mooie oogst te worden", constateert de fruitteler, die in totaliteit een lichte uitbreiding van het Nederlandse areaal verwacht. "We hebben dan ook mooie programma's en promoties afgesproken met de Nederlandse supermarkten. Wij hebben alle kersen overkapt en die zijn goed te vermarkten."

"Elders in Europa zijn er wel plekken waar de kersenteelt behoorlijk schade heeft geleden, vooral in Frankrijk en vanuit België hoor ik wisselende berichten", vervolgt Blom, die verwacht dat het nog wel drie weken duurt voordat de eerste Hollandse kersen op de markt komen. "En dat is dan toch drie weken later dan vorig jaar toen de kersen al aan het kleuren waren. Nu is het wel zo dat de natuur zich snel kan herstellen, dus als het weer eind volgende week zo omslaat als nu wordt voorspeld, dan kan het ook weer hard gaan."


Aart Blom

Ook de aardbeienmarkt is volgens Aart de laatste tijd erg goed geweest. "Door het koude weer kwamen de volumes niet massaal op de markt en mede dankzij al die feestdagen in mei is de vraag erg goed geweest. De buitenteelten zijn wel drie weken later, terwijl de kasaardbeien al over de top van de productie heen zijn. Daardoor is er geen piek in de aanvoer en blijven de prijzen mooi op niveau. Nu liggen de prijzen op de veiling nog rond de 2 euro voor een pond, in de week van Moederdag werd zelfs de 5 euro aangetikt."


Aart tijdens de door hem georganiseerde Open Kersendagen

Ook de plannen rond het fruitbelevingspark Streeckerij De Betuwe zijn in volle gang. "We hebben de bestemming van de grond langs de A15 bij Wadenoijen gewijzigd gekregen en nu is de aanvraag voor de bouwvergunning eruit gegaan. We hopen als alles meezit met acht weken de bouw te starten en volgend jaar rond deze tijd het park te openen. We hebben hier hele hoge verwachtingen van. We hebben hier aan de snelweg bij onze kersenboomgaard en verkoopstal een toplocatie."

"Tijdens onze open Kersendagen zagen we de afgelopen jaren dat er veel animo is voor fruit en streekproducten. Mensen rijden meer dan twee uur om hier kersen te plukken en als mensen uit de stad in een pluktreintje een tochtje door de boomgaard maken, weten ze echt niet wat ze meemaken. We willen een kasje neerzetten met twee teelten aardbeien, zodat we bezoekers tien maanden per jaar product kunnen laten zien. In combinatie met attracties en gastronomie verwachten we een hoop bezoekers te trekken!"


Mascotte 'de Cherry Cat'

Voor meer informatie:
Aart Blom
Betuwe Kers
+31 (0)6 2269 8428
aart3@fruitpartnersblom.nl 
www.betuwekers.nl    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven