Ecuadoraanse bananenexport eerste kwartaal 12% gedaald

Volgens gegevens van de Ecuadoraanse Federatie van Exporteurs (Fedexpor) ging het bergaf met de export van enkele primaire producten in het eerste kwartaal van 2021. Zo ook de bananenexport, die tussen januari en maart met 12% is gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.

"Dit resultaat werd beïnvloed door de afname van de vraag vanuit Rusland, China, het Midden-Oosten en zelfs de Europese Unie," zo zegt Richard Salazar, directeur van de Ecuadoraanse Vereniging voor Afzet en Export van Bananen (Acorbanec).

De directeur legt uit dat China bijvoorbeeld steeds meer bananen koopt bij buurlanden Cambodja, Myanmar en Vietnam en dat Zuid-Korea ondertussen ook fruit haalt uit Colombia.

Naast het verlies van marktaandeel leed de sector ook onder de wereldwijde problemen op logistiek vlak en de stijging van de tarieven voor het transport over zee.

Felipe Ribadeneira, voorzitter van Fedexpor, nuanceert de cijfers door te wijzen op het feit dat het eerste kwartaal van 2020 niet echt vergelijkbaar is met het eerste trimester van dit jaar, aangezien de bananenexport tussen januari en maart 2020 een groei vertoonde en nog niet te lijden had onder de gevolgen van de pandemie.

Ribadeneira geeft ook aan dat de exporteurs op dit moment veel inspanningen leveren om hun aanbod en de hele toeleveringsketen aan te passen aan de nieuwe eisen van de consument in de huidige coronacontext.

De sector presenteerde de nieuwe regering ook een tienjarenplan voor de ontwikkeling en versterking van de export.

Bron: elcomercio.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven