Peruaanse bananenexport loopt vlot door ondanks Fusarium in de regio Piura

De Peruaanse Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit (Senasa) meldt dat de export van bananen uit het departement Piura vlot blijft doorlopen. In de eerste vijf maanden van 2021 heeft de dienst reeds 38.917 ton bananen uit Piura gecertificeerd. Het bananenareaal in het departement bedraagt meer dan 17.000 hectare. Met deze certificering garandeert Senasa de naleving van de eisen op het gebied van plantgezondheid en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

De bananen uit Piura werden dit jaar al naar verschillende bestemmingen gezonden, zoals de Verenigde Staten, Duitsland, België, Canada, Zuid-Korea, Finland, Italië, Japan en Nederland.

De fytosanitaire noodtoestand uitgeroepen door Senasa naar aanleiding van de aanwezigheid van de schimmel Fusarium Race 4 in Piura heeft de samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen binnen de toeleveringsketen van bananen versterkt. Het gaat hierbij om telers, handelaren, verwerkende bedrijven, logistieke partners, coöperaties en lokale overheden die zich in een Regionaal Commando hebben verenigd om de verspreiding van de schimmel naar andere Peruaanse teeltgebieden te voorkomen.

De sleutel om de verspreiding van deze plaag in te dammen is de toepassing van bioveiligheidsmaatregelen op de bananenplantages. Het zijn maatregelen die de telers moeten uitvoeren volgens de technische richtlijnen van Senasa:

  • Geen scheuten of stengelknollen van bananen verplaatsen of planten zonder Senasa-certificering.
  • Eén enkele toegang en uitgang bepalen per plantage.
  • Ontsmettingsvoetbaden installeren op elk toegangspunt.
  • Afzonderlijk gereedschap per plantage gebruiken en het na elke werkdag desinfecteren.
  • Ploegen organiseren per perceel zonder dat die van veld naar veld worden gestuurd.
  • Na de werkdag het baden in de irrigatiekanalen vermijden.

Het Peruaanse ministerie van Agrarische Ontwikkeling en Irrigatie zal via Senasa de activiteiten op de plantages blijven controleren. Dat zal in samenwerking gebeuren met de plaatselijke autoriteiten, organisaties en onafhankelijke bananentelers in heel het land, om zo de export en de economische dynamiek van de sector te vrijwaren.

Bron: elregionalpiura.com.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven