Prijzen voor (water)meloenen uit Almería abrupt gedaald

Deze week zijn de prijzen voor meloenen en watermeloenen uit Almería sterk gedaald, zo meldt Asaja-Almería. Volgens de telersvereniging is de prijs voor sommige variëteiten van beide fruitsoorten deze week met meer dan 30% gedaald.

Zo daalde de prijs voor zwarte pitloze watermeloen in één week tijd met 33% en die voor gestreepte watermeloen met 14%. Voor de telers gaat het om onaanvaardbare waarden voor de tijd van het jaar. Het gemiddelde in de maand mei van de afgelopen 6-7 jaar is 40 cent voor de pitloze watermeloen en 36 cent voor de gestreepte. "Maar nu zetten we ons product ver onder de gebruikelijke prijs af", aldus de organisatie.

Bij de meloen is het niet veel beter. Galia’s halen deze week gemiddeld slechts 26 cent, wat 22% lager is dan het gemiddelde van de maand. Gele meloenen gaan voor 23 cent de deur uit, 25% minder dan vorige week en 31% minder dan het gemiddelde voor de maand mei. Piel de Sapo, die het tot nu toe eigenlijk heel goed heeft gedaan, deelde ook in de klappen begin deze week: een vrije val van 45% tot gemiddeld 36 cent.

Asaja betreurt dat het weer de telers zijn die het gelag betalen, en dat om verschillende redenen. Zo ontbreekt het aan een echt crisismanagement dat het mogelijk moet maken om direct te reageren wanneer zich probleemsituaties voordoen op de markt. Verder is er volgens de vereniging ook een totaal gebrek aan planning, aangezien een dergelijke situatie eigenlijk al voorzien had kunnen worden in januari, toen duidelijk werd dat een groot deel van het watermeloenareaal bestemd werd voor late rassen met een oogstdatum in de tweede helft van mei. De idee was toen de concurrentie van Senegal en Marokko te vermijden.

Maar Asaja stelt ook het misbruik aan de kaak van het moedwillig verlagen van de telersprijzen door handig gebruik te maken van de nervositeit op de markt en de noden van de telers. De vereniging benadrukt hieromtrent de verplichting om contracten af te sluiten. "We zullen de Dienst voor Informatie en Controle op Voedingsmiddelen (AICA) vragen om te onderzoeken of er sprake is van onregelmatigheden en om overtreders te straffen die proberen te profiteren van de situatie", benadrukken ze bij Asaja.

Daarom zal Asaja in de volgende sectorale ontmoeting met het ministerie van Landbouw eisen dat de hervorming van de Ketenwet dringend wordt uitgevoerd en toegepast. Die moet immers de verkoop onder de kostprijs tegengaan en vermijden dat er misbruik gemaakt kan worden van de situatie waarin de telers zich bevinden. Zonder dergelijke wet kan er immers altijd gespeculeerd worden met bederfelijke producten.

Bron: diariodealmeria.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven